Henkilökohtaiset kotisivut

Henkilökohtaisilla kotisivuilla tarkoitetaan tässä palvelimessa HTML sivunkuvauskielellä tehtyjä kotisivuja. Jos et halua opetella HTML:ää tai jostain muusta syystä käyttää sitä niin kannattaa tutustua että olisiko tämän palvelimen wiki tai blog ohjelmistot sinulle parempia vaihtoehtoja.

Ennen henkilökohtaisen kotisivuhakemiston käyttöönottoa kannattaa lukea tämän palvelimen yleiset ohjeet:

Kotisivuhakemiston luominen

Kotisivujen käyttöönotossa ensimmäinen vaihe on luoda palveluun oma kotisivuhakemisto. Tämä tehdään www-selaimella osoitteessa https://personal.lut.fi/secure. Kyseisessä osoitteessa oleva web sovellus tunnistaa sinut käyttäen yliopiston autentikointijärjestelmää joka tarvittaessa kysyy sinulta yliopiston tunnuksen ja salasanan.

Jos sinulla ei näkynyt ylläolevaa autentikointisivua, se tarkoittaa sitä että olet viime aikoina jo käyttänyt jotain palvelua joka käyttää samaa autentikointisovellusta esim. noppa.lut.fi:tä. Autentikoinnin jälkeen näet edessäsi sivun jossa on kolme kysymystä, jos vastaat kaikkiin mielessäsi kyllä niin voit jatkaa painamalla sivun alareunassa olevaa linkkiä.

Tämän varmistussivun jälkeen näet selaimessa sivun jossa kerrotaan että kotisivuhakemistosi luodaan seuraavan minuutin sisään ja saat siitä yliopiston sähköpostiosoitteeseen ilmoituksen. Sivulla näytetään myös www-osoite jossa henkilökohtainen kotisivusi näkyy internetissä.

Sen jälkeen kun olet saanut sähköpostin kotisivuhakemistosi luomisesta voit klikata linkkiä joka vie sinut kotisivullesi jonne on kopioitu seuraavanlainen oletussivu. Voit käyttää sitä pohjana tehdessäsi omat kotisivusi tai kopioida sen päälle itse tekemäsi.

Omien kotisivujen muokkaaminen

Kotisivuhakemiston tiedostoja voidaan käsitellä vain sftp-protokollaa tukevan ohjelman avulla, eli yleensä sivuja muokataan omalla koneella ja sitten ne siirretään palvelimelle sftp asiakasohjelmalla.

Erilaisten sftp asiakasohjelmien käyttöesimerkkkejä

Kotisivuhakemiston osoite

Kotisivuhakemiston osoitteesta on haluttu kadottaa käyttäjätunnus joka oli mukana vanhoissa osoitteissa. Uuusien osoitteiden muoto on http://personal.lut.fi/users/matti.meikalainen, kun vanha osoite oli muotoa http://www.lut.fi/~login. Vanhat osoitteet toimivat toistaiseksi ja ohjautuvat käyttäjän uuteen kotihakemistoon.

Kotisivupalvelun teknisiä rajoitteita

• sftp yhteydet on oletuksena sallittuja vain suomalaisista ip-osoitteista (fi-pääte), mutta voit väliaikaisesti itse avata yhteyden käyttämällä web sovellusta joka löytyy osoitteesta http://personal.lut.fi/secure/opensftpaccess.html. Palvelin hyväksyy sen jälkeen sftp yhteydet siitä ip osoitteesta josta menit kyseiselle sivulle ja yhteydet on sallittu kello 24.00 EET (eli suomen aikaa) saakka.
  • Levytilaa on käytettävissä 200 megatavua per käyttäjä (soft-limit 150Mt, hard-limit 200Mt)
  • ei komentotulkkia käytössä, vain sftp yhteys (sftp yhteys sallittu toistaiseksi myös ulkoverkosta)
  • sftp yhteys on oletuksena käyttäjähakemiston juuressa johon kenelläkään ei ole oikeuksia ladata tiedostoja, muista siirtyä oman kotisivuhakemistosi alle ennen tiedostojen siirtoa.
  • palvelin parsii myös .html päätteiset tiedostot php koodin ajamiseksi. Tästä seuraa että <?xml tagin käyttö charset määrityksissä tulkitaan virheellisesti ja tuloksena on tyhjä sivu, suosittelen charset:in määrittämiseen meta tagia.
  • Kotihakemistosi oikeudet on määritelty niin että sinä itse olet omistaja ja group on apache, lisäksi group oikeuksissa on suid bitti päällä, joka välittää kotihakemistosi alle luotuihin tiedostoihin ja hakemistoihin group tietoihin apachen. Kun laitat tiedostoja palvelimelle niin group oikeuksissa pitää olla read (hakemistoissa read+execute) oikeudet, other oikeuksia ei tarvita jos et muuta group asetusta apachesta joksikin muuksi.
  • Palvelimen php:tä ajetaan ns. Safe Mode:ssa, eli palvelin tarkistaa että ajettavan ohjelman tiedosto ja sen käsittelemä tiedosto on saman käyttäjän omistuksessa.

/opt/webdata/webroot/wiki/data/pages/help/homepages.txt · Viimeksi muutettu: 2016/09/27 11:53 / laakkone
[unknown button type]

Jollei muuta ole mainittu, niin sisältö tässä wikissä on lisensoitu seuraavalla lisenssillä: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported