Translations of this page:

Tämä ohjesivu on keskeneräinen, ohjelmistojen käyttöä joutuu opettelemaan tällä hetkellä itsenäisesti, mutta ohjeita voi kuka tahansa korjata ja täydentää. -ilmari-

Blogin päivitys

Ensimmäisenä toki kirjaudutaan sisään blog ohjelmistoon ja silloin edessäsi on suurinpiirtein seuraavan kaltainen näkymä.

Sivun yläreunassa näkyy minkä blogin ns. Dashboard sinulla on näkyvissä ja sisään kirjautumisen jälkeen siellä pitäisi lukea joko oman blogisi nimi tai LUT personal blog home. Jos siinä lukee jälkimmäinen niin valitse vasemman reunan työkaluista My Blogs toiminto, saat näkyviin seuraavan kaltaisen näkymän josta voit valita oman blogisi ns. dashboard näkymän.

Valittuasi oman blogisi Dashboardin vasemman reunan työkaluihin tulee käyttöön paljon lisäominaisuuksia joiden kautta omaa blogiasi hallinnoit.

Sivun yläreunassa pitäisi lukea oman blogisi nimi (nimitekstistä klikkaamalla pääset omaan blogiisi). Keskellä sivua näkyy oman blogisi koostealue, josta näkee yhdellä silmäyksellä mitä blogistasi löytyy. Vasemman reunan työkalualueella näkyy kaksi toimintoryhmää, ylemmät on tarkoitettu blogin sisällön päivittämiseen:

  • Posts - varsinaisen blog kirjoitukset
  • Media - blogiin ladatut mediatiedostot
  • Links - Blogiin määritellyt yleiset linkit (useissa ulkonäköteemoissa on alueita joihin voi määrittää linkit näkyviin)
  • Pages - Kiinteät staattiset sivut (useissa ulkonäköteemoissa staattisilla sivuilla on tärkeä rooli, niiden avulla voi tehdä webb sivustoja tavallilseen tapaan)
  • Comments - Täältä hallinnoidaan kirjoituksiesi kommentteja, voit poistaa asiattomia viestejä jne.

Alempi toiminnallisuusryhmä sisältää blogisi asetuksia, myös ulkonäkö- (themes) ja toiminnallisuus (plugins) asetukset.

  • Appearance - ulkonäköasetukset, teeman valinta ja teeman omien asetuksien valinta
  • Plugins - toiminnallisuus modulien aktivointi tai deactivointi
  • Users - Blogin käyttäjien hallinnointi, normaalisti blogilla on vain yksi käyttäjä.
  • Tools - täällä on pari hyödyllistä apuvälinettä blogien kirjoittajalle, erityisesti Press This linkki jonka voi laittaa selaimen toolbaariin on hyödyllinen jos blogissaan kommentoi webistä löytyvää materiaalia, samoin jos sinulla on ennestään vanha blog jossain muualla niin import toiminnolla vanhan blogin kirjoitukset ja kommentit on ehkä mahdollista siirtää uuteen blogiisi.
  • Settings - Blogisi asetukset

Ulkonäön muutos - Themes

Blogin ulkonäköä voi vaihtaa huomattavasti, ylläpito on asentanut muutaman ulkonäköteeman sovellukseen ja niitä voi pyytää lisää. Saatavilla olevia ulkonäköteemoja voi selailla wordpress palvelimen teema alueelta ja lähettää teeman asennuspyynnön palvelimen ylläpidolle osoitteeseen ilmari.laakkonen@lut.fi

Toiminnallisuuden lisääminen - Plugins

Blogin toiminnallisuutta voi lisätä, ylläpito on asentanut muutaman pluginin joita ylläpito itse on tarvinnut mutta niitä voi pyytää lisää. Saatavilla olevia plugineja voi selailla wordpress palvelimen plugins alueelta ja lähettää pluginin asennuspyynnön palvelimen ylläpidolle osoitteeseen ilmari.laakkonen@lut.fi

Ylläpito tarkistaa kyseisen pluginin ajantasaisuuden ja onko olemassa jotain parempaa pluginia joka tekisi saman asian paremmin kuin pyydetty.

 
/opt/webdata/webroot/wiki/data/pages/help/blogs_paivitys.txt · Viimeksi muutettu: 2014/12/10 12:57 / laakkone
[unknown button type]
 
Jollei muuta ole mainittu, niin sisältö tässä wikissä on lisensoitu seuraavalla lisenssillä: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki