Aihe06: Salapoliisit hoi!

Tämä aihe tehdään yhteisesti Zoomissa 13.10. klo 16.30.

Tervetuloa toteuttamaan Keittiöetsivän salaisia puuhia! 

Tänään puuhastelemme salapoliisin tavoin sormenjälkiä tutkien ja luomme salakirjoitusta.

Sormenjäljet

Miten on mahdollista napata sormenjälkiäpinnoilta?

Kun kosketat sormenpäilläsi jotakin, jää sen pintaan näkyvä tai näkymätön sormenjälki. Näkymätöntäkin sormenjälkeä kutsutaan latentiksi sormenjäljeksi. Näkymätön sormenjälki voidaan saada esille kemiallisin tai mekaanisin keinoin. Sormenjälkijauhe auttaa tuomaan mekaanisesti sormenjäljen esille. Kemiallisesti taas sormenjäljen saa esille käyttämällä pinnalle jääneiden aineiden kanssa reagoivaa ainetta.

Nyt päästään puuhastelemaan sormenjälkien kanssa! Alta löydät tähän tehtävään tarvittavat tarvikkeet. Ohjeet sormenjälkien tutkimiseen löydät TÄÄLTÄ .

Mistä sormenjälki koostuu?

Sormenjälki on ihon kohoumista ja matalista kohdista muodostuva kuvio – sen jättämä jälki jää pinnalle, mihin olet koskettanut. Voit suurennuslasin avulla tutkia minkälaisia sormenjälkiä olet kerännyt. Sormenjäljet voidaan luokitella kaariin, silmukoihin tai pyörteisiin.

Tiesitkö, että jokaisen ihmisen sormenjäljet ovat erilaiset? Edes identtisillä kaksosilla ei ole identtisiä sormenjälkiä. Sormenjälkiä käytetään tästä syystä ihmisten tunnistamiseen. Joko sinulta on pyydetty sormenjälkeä, kun haet uutta passia itsellesi?

Salakirjoitus

Entä miten saadaan näkymätön teksti näkyväksi? Nyt voimme luoda tekstiä joka saadaan ainoastaan näkyviin kun tekstin päälle laitetaan mustaherukka- tai greippimehua!

Ruokasooda on emäksistä, kun taas mustaherukka- tai greippimehu on hapanta. Mehutiivistettä kun laitetaan ruokasoodaan päälle, saadaan aikaiseksi kemiallinen reaktio, jonka ansiosta paperin värit muuttuvat 😊.

Ohjeet salakirjoituksen tekemiseen löydät TÄÄLTÄ.

Erilaisa salakieliä

Tiesitkö, että vakoojat ovat lähettäneet salaisia viestejä antiikin ajoista lähtien suojellakseen sotasuunnitelmia ja tärkeitä tietoja vihollisilta. Kirjoittaminen näkymättömällä kynällä on vakoojien yksi tapa kommunikoida keskenään, mutta on olemassa muitakin keinoja tuottaa salaisia viestejä. Oletko kokeillut esimerkiksi vaihtaa välilyöntien paikkaa? Esimerkiksi ”Mon ta ko vuot taolet?” (Montako vuotta olet?). Tai kirjoittaa sanoja takaperin, kuten ”ävisteitok avatsiol telo”. (Olet loistava kotietsivä). Yksi tapa on myös käyttää kirjainten tilalla sovittuja numeroita, esim. 1=A, 2=B jne. Oletko käyttänyt vielä jonkinlaista muuta salakieltä? Osaatko kirjoittaa salaviestejä edellä olevilla tekniikoilla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *