Aihe04: Kemiaa keittiössä

Tämä aihe tehdään yhteisesti Zoomissa ti 22.9. klo 16.30.

Tämän päivän aihe on jännittävääkin jännittävämpi, sillä tänään me hyppäämme tiedemiehen kenkiin, ja teemme itse hyytelösaippuaa sekä laavalampun! Haluat varmasti jo tietää miten niitä tehdään ja mitä niiden tekemiseen tarvitaan. Me kerromme!

Hyytelösaippua

Hyytelösaippuan resepti:

  1. aluksi kannattaa laittaa vesi kiehumaan vedenkeittimeen
  2. laitetaan liivatelehdet kylmään veteen likoamaan, ja annetaan niiden olla vedessä kunnes liivatelehdistä tulee löysiä
  3. puristetaan liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja laitetaan ne astiaan tai kattilaan
  4. kaadetaan liivatelehtien joukkoon 0,5 dl keitettyä vettä ja sekoitetaan
  5. lisätään joukkoon 1 dl nestesaippuaa ja sekoitetaan
  6. jos halutaan antaa väriä hyytelösaippualle lisätään elintarvikeväriä tai glitteriä joukkoon. Valmis!

Meidän tekemät hyytelösaippuat voit löytää: TÄÄLTÄ, käy kurkkaamassa!!

Laavalamppu

Jatkamaan tutustumista kemian ihmeelliseen maailmaan, ja rakennamme omat laavalamput! Hyödynnämme tänään aineiden rakanneosasten eli atomien välisiä sidoksia.

Mitä tiedämme aineiden rakenneosasten välisistä sidoksista?… kurkataan faktalaatikkoon

Tee näin:

1. Mittaa mittapullon pohjalle 30ml vettä ja lisää pari tippaa punaista elintarvikeväriä. Sekoita.

2.  Mittaa toiseen mittapulloon 40ml ruokaöljyä ja kaada se ensimmäiseen mittapulloon värjätyn veden päälle.

3. Pilko poretabletti 8 osaa.

4. Sijoita taskulamppu mittapullon alle, jossa on värjätty vesi ja ruokaöljy ja tiputa poretabletin palasia 3 sekaan.

5. Seuraa reaktiota (Laavan purkautumista), kun reaktio on kulunut loppuun ja öljy ja vesi ovat taas omina faaseinaan eli kerroksinaan niin voit käynnistää purkauksen uudelleen tiputtamalla taas 3 poretabletin palaa mittapulloon.

Kuvina:

Onnistuitko? Voit jakaa kuvia tekemästäsin laavalampusta sekä hyytelösaippuasta yhteisessä kuvagalleriassa. Kuvagalleriaan pääset TÄÄLTÄ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *