Aihe02: Vaahtoava tulivuori

Tämä aihe tehdään yhteisesti Zoomissa ti 15.9. klo 16.30.

Oletko ennen päässyt tekemään tulivuorenpurkauksen kotoa löytyvillä aineksilla?

Hienoa, nyt pääset tekemään oman värikkään ja turvallisen tulivuoren! Tämä tulivuori perustuu jälleen kemialliseen reaktioon. Kun ruokasooda ja etikka sekoitetaan keskenään syntyy hiilidioksidia. Hiilidioksisi purkautuu tulivuoresta kuplivana “laavana”. Tulivuori lakkaa purkautumasta, kun hiilidioksidi on kokonaan vapautunut ilmaan. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla etikan sijaan sitruunamehua ja tarkkailla miten se vaikuttaa purkautumiseen.

Vinkki vitonen: Jos sekoitat hieman hiekkaa ruokasoodan sekaan voit tarkkailla, että saatko näin aikaseksi parempaa laavaa.

Pohdit varmaan jo miten tämä tehdään? Alla on listattuna tarvikkeet, joita tulet tarvitsemaan tässä tehtävässä. Haluamme toteuttaa tehtävän ilman suurempia sotkuja, joten suojaa työpöytäsi esimerkiksi tarjottimella tai vaikka suojamuovilla.

  

Miten tulivuoresi onnistui? Jaa kuva tai video raketistasi kerhon omassa kuvagalleriassa. Kuvagallerian löydät TÄÄLTÄ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *