Heinä-Elokuun haasteet

Muovailuvaha

Nyt tehdään itse muovailuvahaa! Tämä haskan värinen muovailuvaha on täysin myrkytöntä ja täten myös turvallista!

Vedenkiertokulku maapallolla

Tiesitkö, miten makea vesi syntyy maapallolla?

Vesi on meidän elämämme elinehto. Veden kiertokulku luonnossa mahdollistaa monipuolisen elämän ja ympärillämme olevan värikkään luonnon. Elämä sai alkunsa merissä ja jokainen olento tarvitsee vettä elääkseen.

Oletko tullut ajatelleeksi?

*Maapallon pinta-alasta suurin osa veden peitossa, mutta ihminen voi käyttää vedestä vain 1 % *

Kaikki alkaa auringosta ja auringon energiasta. Aurinko lämmittää vesistöjämme, maan pintaa ja kasveja. Kosteus haihtuu ilmaan vesihöyryksi. Vesihöyry liikkuu ilmassa tuulen mukana ja sopivissa olosuhteissa muuttuu vesipisaroiksi tai jääkiteiksi ja sataa vetenä tai lumena alas.

Osa sadevedestä imeytyy maahan ja pohjaveteen asti. Osa vedestä valuu puroihin, jotka yhdistyvät joiksi, ja jotka taas laskevat järviin ja meriin.

 Pohjavesi on meille tärkeää, koska käytämme sitä juomavetenä. Suomessa meillä on hyvä tilanne, koska pohjavettä meillä on yleensä paljon, koska sademäärät ovat meillä runsaita.

Nyt pääset rakentelemaan oman pienoismaailmasi ja tutkimaan veden matkaa :).

Muista laittaa tuotoksistasi KUVAGALLERIAan :)!

 

 

 

Tältä näyttää valmiin etikkaraketin laukaisu!

 

 

 

 

      Mihin etikkaraketin toiminta perustuu?

Etikan ja ruokasoodaa välisessä reaktiossa tapahtuu neutraloitumisreaktio, jossa hapan etikka neutraloi emäksinen ruokasoodaa, minkä seurauksena vapautuu hiilidioksidi kaasua.  Kun pieneen tilaan vapautuu nopeasti suuri määrä kaasua se saa paineen kasvamaan  suureksi, minkä seurauksena paine alkaa työntämään rakettia ylöspäin.

Omia tekeleitä voi  edelleen julkaista tuttuun KUVAGALLERIAan:)!

Miten valmistat Kristallikarkkeja 🙂

ja

Miten tämä on mahdollista?

Hei Wau! Olet juuri valmistanut supersaturoitunutta sokeriliuosta. Elikkäs sokeriliuoksemme sisältää enemmän liuennutta sokeria kuin on luonnollisissa olosuhteissa mahdollista.  Ja se saatiin toteutettua, kun sekoitettiin sokeri hyvin kuumaan veteen. Kristallisoituminen tapahtuu hyvin helposti, koska supersaturoitunut liuos on hyvin epävakaata. Kun vesi haihtuu, jäljelle jää sokerikristallit, jotka kerääntyvät sokeroidun puutikun ympärille.

Wautsi Wau!

Muista lisätä kuvia omista Kristallikarkeista KUVAGALLERIAan:)!

*

Näin teet Purkautuvan tulivuoren!

Miksi ja miten tulivuori saadaan purkautumaan?

Kun ruokasooda ja etikka sekoitetaan keskenään syntyy hiilidioksidia. Hiilidioksisi purkautuu tulivuoresta kuplivana “laavana”. Tulivuori lakkaa purkautumasta, kun hiilidioksidi on kokonaan vapautunut ilmaan. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla etikan sijaan sitruunamehua ja tarkkailla miten se vaikuttaa purkautumiseen. Jos sekoitat hieman hiekkaa ruokasoodan sekaan voit tarkkailla, että saatko näin aikaseksi parempaa laavaa.

Iloa kokeiluihin!

p.s Muista laittaa tuotoksistasi kuva meidän tuttuun KUVAGALLERIAan:)!

*

Näin onnistuttiin pomppivan kumimunan valmistuksessa 🙂

Omia tekeleitä voi  edelleen julkaista tuttuun KUVAGALLERIAan:)!

Hellurei!

Tänään tarkoituksena on haastaa teidät ystäväkorun solmimiseen. Tarvitset tähän puuvillalankaa. Tässä korussa on käytetty Novitan cotton crochettiä :), paksumpikin lanka sopii mainiosti korun tekemiseen.

  1. Leikkaa ensin lankakerästä kolme samanpituista pitkää lankaa. Taita ne niin, että kumpikin sivu jää samanpituiseksi ja laita solmu lankojen suljettuun päähän.

2. Teippaa langan solmupää alustaan ja laita langat kuvan mukaiseen värijärjestykseen.

3. Aloitetaan tekemällä reunimmaisella värillä kaksi solmua kumpaankin reunaan. Solmu tehdään niin että reunimmainen lanka tulee pujottaa ensin viereisen langan päältä ja sen jälkeen kiepsauttaa sen langan alta ja vetää langan loppuun asti niin että siitä tulee solmu. Näitä solmuja tehdään joka kerta aina kaksi samaan kohtaan. Videolinkistä näkyy paremmin solmutekniikka.

 

4. Seuraavaksi aloitetaan solmimaan kokonainen väririvi ja sen jälkeen solmitaan väri kerrallaan rivejä niin kauan kun käsikoru on halutun pituinen.

5. Lopuksi tehdään langan päihin kaksi lettiä, joilla saadaan käsikoru solmittua kiinni.

 

 

 

Ja jippii, Ystäväkoru on valmis!

Voit laittaa omasta ystäväkorusta kuvan Meidän tuttuun KUVAGALLERIAan!