Päivä 06: Sokerisateenkaari

Moikka!

Tänään päästään jatkamaan kemistin hommia kotona. Vuorossa siis sokerisateenkaaren valmistus käyttäen hyödyksi nesteiden erilaisia tiheyksiä.

Mitä tiedämme tiheydestä?

• Tiheys on suure, joka ilmaisee kappaleen massaa suhteessa kappaleen tilavuuteen.

• Kaikista tihein neste on siis kaikista painavinta.

•Tiheyden suuruuteen vaikuttavat vallitseva lämpötila ja paine.

•Tiheys on siis tietyssä lämpötilassa ja paineessa vakio.

• Kaasujen tiheys on tyypillisesti pienempi kuin kiinteiden aineiden tai nesteiden.

•Esimerkiksi veden tiheys nesteenä on 998,20kg/m^3 ja jäänä 917kg/m^3.

Käytämme hyväksi tänään tietoamme siitä, että kaikista tihein neste on myös kaikista painavinta. Tästä  johtuen voimme pinota erivärisiä liuoksia toistensa päälle perustuen siihen, että tihein liuos painuu pohjalle ja sen päälle voidaan laittaa liuoksia joilla on pienempi tiheys.

Sokerisateenkaaren ainekset :

• 9 tl sokeria

• Punaista, vihreää, keltaista ja sinistä elintarvikeväriä. (Saat myös vihreää elintarvikeväriä sekoittamalla keltaista ja sinistä väriä)

• lämmintä vettä

Lisäksi tarvitset koeputkia, pipetin, mitta-astian ja lusikan. (Koeputkena voit käyttää esimerkiksi kardemumma-putkiloa tai jotain ohutta putkiloa tai lasia. Pärjäät myös ilman pipettiä, kaatamalla varovasti nesteen putkiloon esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen.)

Täältä pääset katsomaan videon sokerisateenkaaren teosta :

Tee näin :

1. Mittaa ensin mitta-astiaan 20ml lämmintä vettä ja 5tl sokeria. Sekoita kunnes sokeri on liuenneena veteen ja lisää pari tippaa punaista elintarvikeväriä.

2.  Kaada liuos koeputkeen.

3. Mittaa mitta-astiaan 20ml lämmintä vettä ja lisää 3tl sokeria. Sekoita kunnes sokeri on täysin liuenneena ja lisää pari tippaa keltaista elintarvikeväriä.

4. Pipetoi tai vaihtoehtoisesti kaada keltainen liuos koeputkeen varovasti punaisen nesteen päälle. (Koeputkea kannattaa pitää noin 45˚ kulmassa, jotta seokset eivät sekoittuisi. )

5. Mittaa mitta-astiaan 20ml lämmintä vettä ja lisää 1tl sokeria. Sekoita kunnes sokeri on täysin liuenneena ja lisää pari tippaa sinistä elintarvikeväriä.

6. Pipetoi tai vaihtoehtoisesti kaada sininen liuos koeputkeen varovasti keltaisen nesteen päälle. (Koeputkea kannattaa pitää noin 45˚ kulmassa, jotta seokset eivät sekoittuisi. ) Tässä vaiheessa koeputkestasi pitäisi erottua erikseen punainen, keltainen ja sininen kerros.

7. Mittaa mitta-astiaan 20ml lämmintä vettä ja lisää pari tippaa vihreää elintarvikeväriä. Sekoita.

8.  Pipetoi tai vaihtoehtoisesti kaada vihreä liuos koeputkeen varovasti sinisen nesteen päälle. (Koeputkea kannattaa pitää noin 45˚ kulmassa, jotta seokset eivät sekoittuisi. )

9. Ja tadaa! Nyt sinulla on valmis sokerisateenkaari.

Tältä pääset KUVAGALLERIAan ja voit jakaa sinne omat sokerisateenkaaresi!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *