Päivä 02: Pörriäiset

Tämän kerhokerran aihe käydään yhteisesti Zoomissa keskiviikkona 3.6.2020

Nyt päästään puuhailemaan ja pelastamaan rakkaat ystävämme pörriäiset!!

Ensimmäisellä kerhokerralla ke 3.6. kello 12 rakennamme yhdessä videoyhteydellä hyönteishotellin (Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostiin). Tutustu etukäteen ohjeisiin ja tarvikelistaan. 😀

Ensiksi on hyvä ymmärtää mistä on kyse:

Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa, että maapallolla elää paljon eri eläinlajeja ja eliöyhteisöjä on paljon erilaisia. Monimuotoinen luonto luo paljon eri ekosysteemejä ja mahdollistaa elämän maapallolla. Harmillista kyllä, luonnon monimuotoisuus on kärsinyt paljon viime aikoina ja esimerkiksi ilmastonmuutos koettelee montaa eläinlajia. Moni eläinlaji ja eliölaji on kadonnut kokonaan ihmisten toiminnan takia.

Myös pörriäiset ovat vaarassa ja tarvitsevat apuasi!

Yli 40 prosenttia pölyttäjistä on lähellä kuolla sukupuuttoon. Syynä tähän on elinympäristöjen vähentyminen, ympäristömyrkyt ja ilmastonmuutos.

Pörriäiset ovat pieniä pölyttäviä kavereita, jotka kulkevat kukasta kukkaan, etsien niistä sokerista mettä. Lentäessään ne pölyttävät iloisia kukkia ja muita kasveja. Kasvit tarvitsevat pölytystä elääkseen ja 75% viljelykasveista onkin riippuvaisia hyönteispölytyksestä. Ilmanpölyttäjiä meillä ei olisi viljelykasveja, hedelmiä tai puuvillaa. Ekosysteemiin tulisi iso aukko, joka on vaikea korjata.

Me voimme kuitenkin tehdä parhaamme ja antaa pikkuystävillemme uuden ja turvallisen kodin, rakentamalla heille hyönteishotellin. Siellä pölyttäjät voivat asustella rauhassa.

Hyönteishotellin teko

Tässä tehtävässä pääset käyttämään luovuuttasi, anna mielikuvituksesi lentää!

Pörriäiset tykkäävät asua ontoissa koloissa ja putkissa, ja siksi luonnosta löytyvät koiranputket, kaislat tai järviruo’ot sopivat hyönteishotelliin erinomaisesti. Tutki löytyykö kotoasi joitakin pakkauksia, joista voisit taitella hotellille rungon. Hyönteishotelliin on tarkoituksena käyttää kotoa ja luonnosta löytyviä tarvikkeita.

Alla on esiteltynä erilaisia tarvikkeita hyönteishotellin tekoon:

Runko

Hyönteishotellin rungoksi voit hyödyntää kotoa löytyviä jugurttipurkkeja, maitotölkkejä, vessapaperirullia… tai mitä ikinä löydätkään! Tärkeää on, että niiden sisälle mahtuu kerättyjä luonnon raaka-aineita.Kannattaa siis napata tyhjentyneet pahvi- ja muovipakkaukset talteen rakentelua varten.

Anna mielikuvituksesi lentää!

 

Sisälle

Hotellin sisälle voit esimerkiksi kerätä: järviruokoa (kannattaa kerätä iso nippu,  mieluiten valmiiksi katkenneita ja paksuja), käpyjä, sammalta, heinää, puun kaarnaa, oksia…

Täytä oma luonnonkauppakassisi mieluisilla luonnon raaka-aineilla, joissa uskot hyönteisten tykkäävän asustaa.

 

 

Työkalut ja välineet

Hotellin rakenteluun tarvitaan ainakin sakset. Lisäksi voit omien tarpeiden mukaan käyttää esimerkiksi liimaa, teippiä, narua/paksua lankaa, rautalankaa, nippusiteitä. Hyödyntää voi myös sipuli- tai hedelmäpussien verkkoa! Voit taas kerran käyttää omaa luovuuttasi!

 

 

 

Koristelu

Koristelu kruunaa työsi. Tässä kohtaa päästään käärimään hihat ja taiteilemaan!

Koristeluun voit käyttää esimerkiksi askartelu-/akryylimaalea, vesivärejä, värikästä paperia, tarroja, tusseja. Tärkeintä on, että saat tehdä hotellista haluamasi näköisen 🙂

 

 

 

Klikkaamalla TÄSTÄ löydät myös meidän tekemiä hyönteishotelleja sekä tarkempia ohjeita.

Vinkki! Suojaa työpisteesi muovilla tai vaikka sanomalehdellä. Näin rakentelun jälkeen sotku on helpompi siivota pois.

         

Tästä linkistä voit käydä kurkkaamassa lisää tietoa pörriäisten uhanalaisuudesta ja pääset tutkimaan ylen pelastapörriäinen – kampanjan sivuja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *