Päivä 01: Energiaa kaikkialla!

Tervetuloa seuraamaan LUMA-virtuaalikerhon blogia! Tälle sivustolle ilmestyy päivä kerrallaan uusia haasteita, joiden vaikeustaso vaihtelee helpoista haastavampiin. Tehtävien aiheet painottuvat vahvasti ympäristöön ja kestävyyteen. Kerhossa pääset myös kehittämään ongelmanratkaisutaitoasi esimerkiksi rikosmysteeri kerhokerralla!

Postauksen lopusta löydät energiabingon, kokeile saatko muodostettua neljän rivin!

Jos tahdot jakaa tekemistäsi haasteista kuvia, voit jakaa ne TÄHÄN KUVAGALLERIAAN .

Päivän aihe, Energia!

Energiaa voit havaita ympärilläsi missä vain, sitä on ilmassa ja ihmisten välillä. Energian avulla voit esimerkiksi ladata puhelimen akun, katsoa televisiota, ottaa kaverisi reppuselkään, paistaa mokkapaloja uunissa, sinulta löytyy myös energiaa lähteä pyöräilemään syömiesi mokkapalojen jälkeen. Energia voi vaihtaa muotoaan, mutta energia ei koskaan katoa! Maapallolla oleva energia on ollut täällä aina, jo ennen dinosauruksia!

Energian eri muotoja ovat esimerkiksi liike-ja lämpöenergia. Kun juokset tai kävelet, energiaa kuluu liikkeeseen. Kun taas paistat pannulla vaikka kasviksia, lämpöenergiaa siirtyy pannuun ja sitä kautta kasviksiin. Lämpöenergia on lämmittänyt pannun ja kasvikset.

Yksi energian muoto on potentiaalienergia, joka suurenee mitä korkeammalle kuljetaan. Lentokoneilla on todella suuri potentiaalienergia! Potentiaalienergia kasvaa myös silloin kun kiipeät hyppytorniin! Jos hyppytornista hyppää veteen, potentiaalienergia laskee.

Energian säästäminen ja miksi se on tärkeää?

Maapallolle syntyy nopeaan tahtiin lisää ihmisiä ja ihmiset tarvitsevat energiaa elämiseen. Siksi myös energian käyttö ja tarve lisääntyvät. Ikävä kyllä energian käytön lisääntyminen tarkoittaa myös ikävien saasteiden lisääntymistä. Maapallo ei tykkää näistä saasteista ollenkaan.

Energiaa voidaan tuottaa erilaisten energianlähteiden avulla. On olemassa fossiilisia – ja uusiutuvia energianlähteitä.

Öljy, uraani, kivihiili ja maakaasu ovat fossiilisia energianlähteitä ja käytännössä kun ne ovat käytetty loppuun, niitä ei tule enää lisää. Niistä tulee myös paljon haitallisia saasteita ilmaan. Yksi haitallisimmista saasteista on varmasti monelle tuttu hiilidioksidi, eli CO2.

Asiantuntijat arvioivat, että öljyä riittää seuraavat 50-100 vuotta. Me tarvitsemme siis uusia ratkaisuja ja vaihtoehtoja! Onneksi kuitenkin käytössämme on uusiutuvat energianlähteet!

Uusiutuvia energianlähteitä ovat esimerkiksi tuuli-, aurinko-, vesi- ja bioenergia. Ne eivät lopu, vaikka niitä käytettäisiinkin ja niistä ei synny yhtä paljon saasteita kuin fossiilista energianlähteistä. Kun teknologia kehittyy, myös erilaiset energiavaihtoehdot kehittyvät ja tulevaisuudessa toivottavasti voisimme korvata uusiutumattoman energian täysin uusiutuvalla energialla.

Faktalaatikosta voit poimia itsellesi uutta tietoa:

Kotona arjessa energiaa kuluu huomaamatta esimerkiksi hampaiden pesussa, suihkussa, seinään unohtuneen laturin kautta, tietokoneen unohtuessa valmiustilaan. Pöytätietokone voi käyttää jopa 1000 kWh (kWh on energia yksikkö ja tarkoittaa yhtä kilowattituntia) sähköä vuodessa, jos siinä on virta päällä yötä päivää. Saman verran kuluttaa energiaa saunan sähkökiuas, jota lämmitetään kaksi kertaa viikossa. Veden lämmitys kuluttaa myös energiaa. Yhden ihmisen veden lämmitykseen kuluu vuodessa noin 800 – 1200 kWh energiaa.

Olet nyt oppinut paljon tietoa energiasta, hyvä sinä!

Haasta itsesi ja kaverisi energiabingoon!

Saatko bingosta neljän rivin joko poikittain, pystyyn tai vinottain? Olet oikea energia-agentti!

Lataa energiabingo pdf-tiedostona.

Kaipaatko lisää haastetta? Kokeile osaatko laskea energialaskun. Löydätenergialaskun Täältä.

Tule mukaan kesäkuun mittaiseen seikkailuun! Ilmoittautumaan pääset linkistä: https://www.lyyti.in/LUMAvirtuaalikerho_kesa2020.

About leena

LUMA-koordinaattori LUT-yliopistolla/LUMA-keskus Saimaalla. Toteutan tiede- ja teknologiatoimintaa alle yliopistoikäisille Skinnarilan kampuksella.