Päivä 14: Kimaltelevat saippuakuplat

Tämän kerhokerran aihe käydään yhteisesti Zoomissa.

Moikka kerholaiset!

Keskiviikkona 24.6. kello 12 on kerhon seuraava, ja viimeinen tapaaminen!

Viimeisellä kerhokerralla pääsemme leikkimään saippuakuplien kanssa! Eikä minkä tahansa saippuakuplien, vaan supersaippuakuplien! Alta löydät kaksi erilaista reseptiä saippuakuplien tekoon, sekä listan muista tarvikkeista. Lisäksi kokeilemme suodattaa vettä luonnonmateriaalien avulla. Veden suodatukseen löydät tarkemmat ohjeet tämän postauksen lopusta.

Kerhokerralla paljastamme myös upeiden palkintojen voittajat! Nämä palkinnot löytävät tiensä eniten isoja sekä pikku haasteita tehneiden luokse. Haluamme kuitenkin kiittää kaikkia osallistujia ja teidän ihailtavaa aktiivisuutta, kiitos!!

Saippuakuplat

Supersaippuakuplien teko on hauskaa puuhaa ja tänään me teemme oikein isoja ja kimaltelevia kuplia! Voit valita alta löytyvistä resepteistä toisen. Glyseroli vahvistaa saippuakuplia ja tekee niistä kestävämpiä. Glyserolia löydät apteekista.

Huom! Glyseroli on tällä hetkellä loppunut apteekin toimittajalta, MUTTA Yliopiston Apteekista sitä löytyy!

Väline kuplien tekoon

Jotta saippukuplien reseptistä saadaan puhallettua hienoja kuplia, tarvitsemme jonkin apuvälineen. Esittelemme kaksi vaihtoehtoa tähän.

Veden suodatus luonnonmateriaaleista

Pääsemme myös suodattamaan vettä luonnosta löytyvien materiaalien avulla! Tämä suodatustapa suodattaa vedestä hiukkasia sekä epäpuhtauksia. Suodatus ei kuitenkaan poista veden bakteereja, joten juomiseen vesi ei sovellu.

Nähdään kerhossa keskiviikkona!

 

Päivä 13: Kukkaseppeleiden taikaa

Hei kerholaiset!

Juhannus on vietetty upeissa säissä! Huikea kokkokin paloi upeana Myllysaaressa. Jäätelöä on mahat pullollaan ja uitu on mielettömästi. Nyt on aika palata kerhon pariin taas ja tarttua pikku haasteeseen.  Keskikesän juhlasta inspiroituneena, opettelemme kukkaseppeleiden sidontaa kesän ihanista kukista, pikku haasteen muodossa.

Muistathan, että tänään 22.6 maanantaina meillä ei ole zoom tapaamista. Viimeinen kerhokertahan on tämän viikon keskiviikkona 24.6. :).

Tässä ohje apilaseppeleen tekoon.

  1. Ensiksi kerätään kimppu apiloita mahdollisimman pitkillä varsilla.

2. Valitaan kaksi pisintä apilaa. Laitetaan apiloiden varret ensin ristiin. Päällimmäisen apilan varsi kiepsautetaan alimmaisen apilan alta ja lopuksi varsi käännetään päällimmäisen apilan päälle.

3. Otetaan seuraava apila ja laitetaan se päällimmäiseksi. Kiepsautetaan varsi samalla tavalla kuin ensimmäinenkin, nyt vain lähimmän apilan vierestä.

4. Näin tehdään niin kauan kun seppele on halutun pituinen. Tässä valmistuu pikku seppele, jota voi käyttää vaikka rannerenkaana tai pehmolelun päähineenä.

5. Poimitaan seuraavaksi muutama heinä, joilla saadaan seppele kiinni. Yhdistä alku ja loppupää noin muutaman sentin pituiselta matkalta ja kiepauta heinä useita kertoja niiden ympärille. Lopuksi pujoita heinän pää kiepautettujen heinien alle.

Tadaa, seppele on valmis!

Muistatahan laittaa kuvan tekemästäsi seppeleestä meidän tuttuun KUVAGALLERIAan!

Meidän Juhannustraditioihin on useamman vuoden ajan kuulunut kukkaseppeleet ja taikojen tekeminen. Tässä vuosimallia 2020 Juhannusseppele :).

Mahtavaa viikon alkua kaikille!

 

 

Päivä 12: Salapoliisiseikkailu

Tervetuloa mukaan jännittävään Salapoliisiseikkailuun!

Tarvitset seikkailua varten oman puhelimesi ja siihen tulisi ladata SWIZZI niminen sovellus (löytyy Google Play kaupasta Tipsrundan-GPS quiz nimisenä appina). Alta löydät linkin sovellukseen.

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tipsrundan2

App Store: https://apps.apple.com/fi/app/swizzi-the-swedish-gps-quiz/id1021588831

Kun olet ladannut sovelluksen, skannaa alla oleva QR-koodi puhelimeesi:

Tämän päivän pikku haasteena siis on seikkailla Skinnarila/Sammonlahti alueella (esim. pyörällä tai kävellen) selvittämässä seuraavanlaista mysteeriä:

Liitteenä epäilyjen rekisteri, josta löytyy kaksitoista mahdollista syyllistä. Pystytkö auttamaan Kaarinaa, ja selvittämään kuka epäillyistä on varastanut omenat? Lähde salapoliisimatkallesi Skinnarilaan/Sammonlahteen ja kerää vihjeitä. Swizzi-sovelluksen kautta saat vihjeitä, joilla saat pois suljettua syyttömät henkilöt ja lopuksi jäljelle jää vain syyllinen.

Onnea matkaa!

Epäiltyjen rekisteri

P.S Jos et pääse ratkaisemaan mysteeriä paikan päälle, saat vihjeet ensi viikolla mysteerin ratkaisemiseksi blogin kautta.

Tästä löydät kirjallisen version mysteeristä.

Päivä 11: Auringosta energiaa

Tämän kerhokerran aihe käydään yhteisesti Zoomissa, keskiviikkona 17.6.2020 klo 12.

Muistatko vielä, mitä uusiutuva energia tarkoittaa? Kävimme aihetta hiukan läpi blogipostauksessa: Päivä01: Energiaa kaikkialla!.

Uusiutuva energia on tulevaisuuden energiaa, hyvää energiaa! Uusiutuvaa energiaa tehdään uusiutuvista energianlähteistä. Näitä energianlähteitä ovat esimerkiksi tuuli-, aurinko-, vesi- ja bioenergia. Ne eivät lopu, vaikka niitä käytettäisiinkin ja niistä ei synny yhtä paljon saasteita kuin fossiilista energianlähteistä. Näin ollen maapallo tykkää, että ihmiset käyttäisivät uusiutuvia energianlähteitä. 🙂

Tänään pääsemme ihmettelemään taivaalla mollottavaa lämmintä ja keltaista aurinkoa.

Miten me voisimme hyödyntää auringosta tulevaa säteilyä, energiaa? No, esimerkiksi ruoanlaitossa! Tällä kerhokerralla kokeilemme tehdä ruoanvalmistus välineen, joka toimii auringosta tulevan lämpöenergian avulla. Alla näet kerhokerran tarvikkeet. Tarkoitus on käyttää kotoa löytyviä välineitä, joten soveltamisen varaa on!

 

Aurinkoenergialla toimivan ruoanvalmistus välineen teet näin:

  1. Tarvitset pahvia. Voit käyttää esimerkiksi maitopurkkia, kenkälaatikkoa, pizzalaatikkoa tai mitä ikinä löydätkään!

 

 

 

 

 

2. Seuraavaksi käytämme foliota, jolla peitämme pahvin.

 

 

 

 

 

Valmista tuli! Varmista vielä, että pahvin sivut heijastavat valoa toisiinsa. Nyt voit kokeilla lämmittää esimerkiksi vaahtokarkkeja tai hodari-sämpylää!

 

 

 

 

 

 

 

Ninan tekemä aurinkogrilli näyttää tältä. Vau!

Ohessa ohjeet Aurinkogrilliin.

 

 

 

Muista laittaa kuva omasta aurinkogrillistäsi meidän KUVAGALLERIAan!

Päivä 10: Laavalamppu

Moikka!

Tänään päästään jatkamaan kemian ihmeelliseen maailmaan. Nimittäin tänään valmistamme itse omat laavalamput!   Hyödynnämme tänään aineiden rakanneosasten eli atomien välisiä sidoksia.

Mitä tiedämme aineiden rakenneosasten välisistä sidoksista :

• Aine koostuu pienistä rakenneosasista, joita kutsutaan atomeiksi.

• Atomien ja molekyylien välillä on heikkoja ja vahvoja vuorovaikutuksia, joita kutsutaan sidoksiksi.

• Saman aineen atomit ovat samanlaisia ja sitoutuvat samalla tavalla toisiinsa.

• Sidokset voidaan jakaa poolisiin ja poolittomiin sidoksiin.

• Samanlainen liuottaa samanlaista eli pooliset  aineet liukenevat poolisiin  ja poolittomat aineet poolittomiin.  Tästä johtuen pooliton öljy ei liukene pooliseen veteen.

 

Laavalamppu :

Mitä tarvitset rakentaaksesi oman laavalampun?

• Ruokaöljyä (rypsiöljyä, oliiviöljyä, rapsiöljyä, yms.)

• Vettä

• Punaista elintarvikeväriä

• Poretabletin (Berocca, c-vitamiini, yms.)

• Mitta-astian (Millilitramitta tai teelusikka,  ruokalusikka)

• 2 Mittapulloa (esimerkiksi pilttipurkkeja, tärkeintä että on läpinäkyvä)

• Taskulampun

Tee näin :

1. Mittaa mittapullon pohjalle 30ml vettä ja lisää pari tippaa punaista elintarvikeväriä. Sekoita.

2.  Mittaa toiseen mittapulloon 40ml ruokaöljyä ja kaada se ensimmäiseen mittapulloon värjätyn veden päälle.

3. Pilko poretabletti 8 osaa.

4. Sijoita taskulamppu mittapullon alle, jossa on värjätty vesi ja ruokaöljy ja tiputa poretabletin palasia 3 sekaan.

HUOMIO! ÄLÄ PEITÄ MITTAPULLON SUUTA!

5. Seuraa reaktiota (Laavan purkautumista), kun reaktio on kulunut loppuun ja öljy ja vesi ovat taas omina faaseinaan eli kerroksinaan niin voit käynnistää purkauksen uudelleen tiputtamalla taas 3 poretabletin palaa mittapulloon.

Muista laittaa kuva laavalampustasi meidän KUVAGALLERIAan!

 

 

 

Päivä 09: Mennään retkelle!

Tämän kerhokerran aihe käydään yhteisesti Zoomissa maanantaina 15.6.2020, klo 12.

Vuoden yksi odotetuimmista hetkistä on taas täällä, nimittäin kesä! Minusta kesässä parasta on uiminen, veneily, pyöräily, kavereiden kanssa oleminen, jäätelön syöminen, lämmöstä nauttiminen, ja mikä parasta, retkeily!! Retkeily ja luonnossa liikkuminen on kesäisin ihanaa puuhaa, ja varmasti moni teistäkin löytää tiensä retkelle tulevan kesän aikana!

Katso kuinka Annan retki sujui.

Anna haastaa sinut nappaaman retkeilykaverin mukaan, ja lähtemään omalle retkelle! Retki voi olla päivän mittainen tai jopa yön yli kestävä seikkailu!

Seuraavalta videolta löydät vinkit ruonvalmistukseen luonnossa. Videolla esitellään muun muassa kuinka trangia kasataan. Trangia on ruoanlaittoväline, joka soveltuu retkeilyyn.

Joko pohdit mitä pakkaat mukaan retkelle? Kokosin teille pakkauslistan valmiiksi.

Kerhotapaaminen

Kerhon yhteisessä Zoom-tapaamisessa pääsemme harjoittelemaan majan tai teltan pystyttämistä, sekä oppimaan muun muassa jokamiehenoikeuksia tietovisan avulla.

 

Ainutlaatuiset Jokamiehenoikeudet

Oletko kuullut aiemmin jokamiehenoikeuksista?

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen oikeutta käyttää luontoa ja olla luonnossa. Jokamiehenoikeudet kertovat sinulle mitä Suomen luonnossa saa tehdä, ja mikä on kiellettyä.

Tiesitkö, että Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on laajimmat jokamiehenoikeudet! Luonnossa vapaa liikkuminen marjoja ja sieniä keräten on tärkeä osa kulttuuriamme. Mitä kaikkea siis saamme tehdä ilman maanomistajan lupaa?

Tästä pääset   jatkamaan Jokamiehenoikeudet Visailua, jos se kerhossa jäi kesken :).

Voit haastaa myös vanhemmat visaan mukaan!

Päivä 08: Herneenverson kasvun seuranta

Hei kerholaiset!

Viime viikolla oli yhtenä pikku haasteena kasvattaa herneenversoja. Miksi me halusimme kasvattaa niitä? Halusimme kertoa teille, miksi kasvit ovat meille tärkeitä.

Nimittäin kasveja ja puita kutsutaan maapallon keuhkoiksi!

Kasvit valmistavat auringon valoenergian avulla hiilidioksidista ja vedestä happea ja sokeria. Tätä sokeria eli glukoosia kasvi käyttää ravintona. Kasvi tarvitsee siis myös hiilidioksidia sokerin valmistukseen. Hiilidioksidia kasvit saavat ilmasta ja veden juurien kautta maasta.

Tiesitkö, että ihminen tarvitsee happea, jota kasvit vapauttavat sokerin valmistuksen yhteydessä. Ihmisen uloshengityksestä vapautuu hiilidioksidia, jota taas kasvit tarvitsevat.

Oletko kuullut aiemmin yhteyttämisestä tai fotosynteesistä? Kasvit muuttavat auringon valoenergian sokeriksi ja tätä tapahtumaa kutsutaan yhteyttämiseksi eli fotosynteesiksi.
Ilman yhteyttämistä ja kasveja maapallolla ei olisi happea. Tämän takia kasveja ja puita kutsutaan maapallon keuhkoiksi!

Päivä 07: Luodaan musiikkia

Tämän kerhokerran aihe käydään yhteisesti Zoomissa keskiviikkona 10.6.2020 .

Moikka kerholaiset! Tällä kerhokerralla päästään kierrättämään vähän erilaisella ja hauskalla tavalla! Pääsemme itse rakentamaan soittimia käytetyistä tavaroista ja materiaaleista.

Palautetaan mieleen mitä kierrätys pohjimmiltaan tarkoittaakaan. Kierrätystä on kaikki se, jossa vanhalle tavaralle tai materiaalille annetaan uusi elämä. Esimerkiksi kun syöt banaanin ja heität banaanin kuoret roskiin, joku voi tehdä sinun banaanin kuorista vaikka polttoainetta autoille. Tai kun vanha paitasi ei enää mahdu sinulle ja päätät viedä sen kirpputorille myyntiin, paita saa uuden elämän jonkun muun vaatekaapista.

 

Tänään vanhat tavarat ja materiaalit löytävät uuden elämänsä soittimina!

Käy kurkkaamassa kuinka kierrätetystä materiaalista tehdään yksinkertainen kitara!

Kerhokerran alussa rakennamme kaikki yhteisesti rytmimunan, eli marakassin. Tämän jälkeen päästään rakentamaan vielä toinen soitin, kotoa löytyvistä materiaaleista. Saat valita haluatko rakentaa ukuleleen, kitaran tai rummut. Lopussa rakennamme vielä ksylofonin halukkaiden kanssa. Varaa ksylofonin tekoa varten lasipulloja, mikäli niitä löytyy kotoa.

Soittimien rakentamisessa tarkoituksena on käyttää kotoa löytyviä materiaaleja sekä vanhoja tavaroita. Muutamia esimerkkejä, mitä voit käyttää rakentamiseen:

Marakassi

            

  1. laitetaan riisi valittuun purkkiin. Tässä riisit laitetaan pilttipurkkiin.
  2. laitetaan kansi kiinni ja valmista tuli!

 

Ukulele

Muista, että väreillä saa leikkiä kun rakennat soittimia. Vieressä näet värikkään ukulelen, jonka teossa on annettu mielikuvituksen lentää. Täältä löydät ohjeet mahtavan ukulelen tekoon

 

 

Tämän ukulelen tekoon tarvitset:

 

 

 

 

Jos tahdot jakaa tekemistäsi haasteista kuvia, voit jakaa ne TÄHÄN KUVAGALLERIAAN.

Päivä 06: Sokerisateenkaari

Moikka!

Tänään päästään jatkamaan kemistin hommia kotona. Vuorossa siis sokerisateenkaaren valmistus käyttäen hyödyksi nesteiden erilaisia tiheyksiä.

Mitä tiedämme tiheydestä?

• Tiheys on suure, joka ilmaisee kappaleen massaa suhteessa kappaleen tilavuuteen.

• Kaikista tihein neste on siis kaikista painavinta.

•Tiheyden suuruuteen vaikuttavat vallitseva lämpötila ja paine.

•Tiheys on siis tietyssä lämpötilassa ja paineessa vakio.

• Kaasujen tiheys on tyypillisesti pienempi kuin kiinteiden aineiden tai nesteiden.

•Esimerkiksi veden tiheys nesteenä on 998,20kg/m^3 ja jäänä 917kg/m^3.

Käytämme hyväksi tänään tietoamme siitä, että kaikista tihein neste on myös kaikista painavinta. Tästä  johtuen voimme pinota erivärisiä liuoksia toistensa päälle perustuen siihen, että tihein liuos painuu pohjalle ja sen päälle voidaan laittaa liuoksia joilla on pienempi tiheys.

Sokerisateenkaaren ainekset :

• 9 tl sokeria

• Punaista, vihreää, keltaista ja sinistä elintarvikeväriä. (Saat myös vihreää elintarvikeväriä sekoittamalla keltaista ja sinistä väriä)

• lämmintä vettä

Lisäksi tarvitset koeputkia, pipetin, mitta-astian ja lusikan. (Koeputkena voit käyttää esimerkiksi kardemumma-putkiloa tai jotain ohutta putkiloa tai lasia. Pärjäät myös ilman pipettiä, kaatamalla varovasti nesteen putkiloon esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen.)

Täältä pääset katsomaan videon sokerisateenkaaren teosta :

Continue reading Päivä 06: Sokerisateenkaari

Päivä 05: Kemiaa kotona

Tämän kerhokerran aihe käydään yhteisesti Zoomissa maanantaina 8.6.2020

Moi taas!

Tämän päivän aihe on jännittävääkin jännittävämpi, sillä tänään me hyppäämme tiedemiehen kenkiin, ja teemme itse hyytelösaippuaa sekä kylpypommin! Haluat varmasti jo tietää miten niitä tehdään ja mitä niiden tekemiseen tarvitaan. Me kerromme!

Hyytelösaippua

Hyytelösaippuan resepti:

  1. aluksi kannattaa laittaa vesi kiehumaan vedenkeittimeen
  2. laitetaan liivatelehdet kylmään veteen likoamaan, ja annetaan niiden olla vedessä kunnes liivatelehdistä tulee löysiä
  3. puristetaan liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja laitetaan ne astiaan tai kattilaan
  4. kaadetaan liivatelehtien joukkoon 0,5 dl keitettyä vettä ja sekoitetaan
  5. lisätään joukkoon 1 dl nestesaippuaa ja sekoitetaan
  6. jos halutaan antaa väriä hyytelösaippualle lisätään elintarvikeväriä tai glitteriä joukkoon. Valmis!

Täältä löydät meidän tekemät hyytelösaippuat.

Kuvasimme omat hyytelösaippuamme ja niiden tekovaiheet. Käy kurkkaamassa!

Bathbomb, eli kylpypommi

Tarvitset myös muotin johon laitat bathbombin. Esimerkiksi jääpalamuotti toimii oikein hyvin! Silloin saat tehtyä monta pienempää kylpypommia 🙂 .

Bahtbommin resepti:

1. Mittaa kulhoon sitruunahappo ja ruokasooda, sekoita tasaiseksi.

2. Lisää joukkoon teepussin sisältö.

3. Sulata kookosöljy nesteeksi ja lisää seokseen samalla sekoittaen.

4. (Vapaaehtoinen vaihe)

Lisää seokseen pari tippaa elintarvikeväriä tai piparminttuaromia. Voit käyttää väriaineena myös punajuuren mehua tai murskata mustikoita.

5. Sekoita seosta niin kauan, kunnes seos muistuttaa koostumukseltaan rantahiekkaa.

6. Painele valmis massa tiivisti muotteihin ja jätä huoneenlämpötilaan kuivumaan vähintään 4 tunniksi.

Eikä kannata hätääntyä, jos kotoa ei löydy kylpyammetta, sillä nämä bahtbommit soveltuvat oikein mainiosti myös jalkakylpyihin!

Täältä löydät meidän tekemät bathbombit.