Vuodenvaihteen LUMA-katsaus

Vuoden vaihduttua lienee hyvä kerrata mitä LUMA-keskuksellamme on tapahtunut edellisen “raportin” jälkeen.

Syksyn 2018 suurin yksittäinen ponnistus oli 108 imatralaiselle 8. luokkalaiselle järjestetty Tiede ja työelämä -päivä. Sen toteutuksessa oli kohtalonomaista tuuria: Imatran Mansikkalan koulun OPO kyseli vierailumahdollisuutta isolle oppilasryhmälle juuri kun LUMA-keskuksen johtoryhmässä oli päätetty, että päivä järjestetään jollekin ei-lappeenrantalaiselle koululle. Sopiva kohderyhmä siis “tipahti suoraan syliin”! Imatra oli paras ehdokas siinäkin mielessä, että tapahtumaan oli taloudellista tukea Stora Enso Imatralta, jo aiempia vastaavia tukeneen EKSP-säätiön lisäksi.

Päivässä kuultiin työelämäpuheenvuoroja juurikin Stora Ensolta, TEK:ltä, Saimaan ammattikorkeakoululta ja LUTilta. Lisäksi tarjolla oli kuusi työpajaa: LUTin ABB-luokka, Arduino-työpaja, sähkötekniikan pop up -pakohuoneen ja fysiikan demon yhdistelmä, Saimian rakennus- ja konetekniikan työpajat sekä sote-alan biomekaniikan laboratorio, missä oppilaat ja opettajatkin pääsivät testaamaan ponnistus- ja puristusvoimiaan. Hetken näytti siltä, että huolella optimoitu työpajakierto, missä kukin ryhmä kokisi kolme mahdollisimman erilaista työpajaa, veisi sillanrakennuskisasta suoraan tuulimyllynrakennuskisaan, mutta ABB-luokassa perehdyttiinkin tällä kertaa sähkökytkentöihin. Kampuksemme työpajatarjonta on ihanan monipuolista!

Vielä suurempi yleisö tavoitettiin TEK:n koko perheen tiedepäivässä, missä lähialueen Tekniikan akateemisten lapset (ja toki itse aikuisetkin) osallistuivat TEK:n, LUMA-keskuksen ja Tampereelta tulleen Tutkija Piin toteuttamiin työpajoihin. Pakohuoneemme pyörähti tavallista jännittävämmissä puitteissa ylioppilastalon “bilekellarissa”, ja LUMA-teekkarien “kosmetiikan kemia” -työpaja itsetehtyine huulirasvoineen innosti erityisesti tyttöjä. Myös VEX-robotit olivat kovassa ajossa koko tapahtuman ajan.

LUMA-työvoiman rekrytointi on ollut välillä aikamoinen haaste, mutta tänä syksynä saatiin parin aiemmin mukana olleen luotto-ohjaajan lisäksi useampi uusi teekkari “LUMA-tiimiin”. Tuorein, innokkain voimin on jatkettu mm. Lappeenrannan lyseon lukion “matematiikkakerhoa”, missä lukiolaiset saavat LUT-opiskelijoilta tukea tehtäviinsä, ja samalla ajatuksia matematiikan osaamisen hyödyistä jatko-opinnoissa, erityisesti tekniikan alalla. Saimian digiopiskelijoista taas on saatu vahvaa ohjelmointiosaamista teknologiakerhoon.

LUMA-esittelyjä järjestettiin syksyn mittaan monenlaisille ryhmille. Joukossa oli paikallisten koulujen opettajia, teknologiapainotteisten luokkien opettajia ympäri maan sekä kansainvälisiä opettajia ja muita vieraita. Erityisen onnistunut oli yhteistyössä Teknologiateollisuus ry:n kanssa järjestetty Etelä-Karjalan OPOjen oma “MyTech-päivä”, missä tutustuttiin yritykseen (The Switch) ja korkeakouluun vastaavasti kuin yläkoululaiset ja lukiolaiset tekevät omilla MyTech-opintokäynneillään. Toiminnallinen työpajaohjelma innosti opinto-ohjaajia siinä missä oppilaitakin!

Varsinaisia MyTech-ryhmiä kävi syksyn mittaan vasta pari – katsotaan millainen ruuhka on keväällä! MyTech-ohjelma mahdollistaa siis opintokäynnin yrityksessä ja korkeakoulussa, Teknologiateollisuuden matkatuella. Ohjelman puitteissa toteutetaan ilmiölähtöinen projeki MyTech-teemoista – sama tuotos sopii erinomaisesti myös LUMA-keskus Suomen valtakunnalliseen StarTiin.

Kerhotoiminnassa siirryttiin lukuvuoden kestävästä teknologiakerhosta muutaman viikon kerhomoduleihin – päätavoitteena se, että useammat lapset saisivat edes pienen “sysäyksen” teknologian maailmaan. Edellisvuosina käytännössä samat parikymmentä innokasta kokivat kaikki teemat. Syksyn kerhomoduleissa käsiteltiin Arduinoja ja LEGO-robotteja – lisäksi vedettiin Scratch-ohjelmointia iltapäiväkerhona – ja kevätkausi alkaa LEGO-ohjelmoinnin jatko-osalla.

Kerhomodulit ovat myös helpommin monistettavissa kysynnän ja resurssien (raha/ohjaajat) mukaan. Kerhotoiminnan laajentamismahdollisuuksia ympäristökuntiin on pohdittu yhteistyössä Helsingin tiedekasvatuskeskuksen ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa. Erityisesti Lahti-yhteistyö on luonnollista, kun nyt vuoden alusta Lappeenrannan-Lahden teknillisellä yliopistolla toimitaan! Lisäksi LUMA-keskus Suomen ja Zonta-naisten ZAU-yhteistyö tähtää eri kunnissa pyöritettävän kerhotoiminnan kehittämiseen, erityisesti tyttöjen teknologiainnostuksen kasvattamiseksi.

Tulevan kevään päätapahtuma on StarT-festarit, jotka järjestetään 11.4.2019 – opettaja, olethan jo hakenut mukaan oppilasryhmäsi kanssa (start.luma.fi)? Taannoisessa seminaarissa StarTin kansainvälinen projektipäällikkö tiivisti StarTin “kisasarjat” ihanan selkeästi:

 • StarT-projekteissa oppilaat pääsevät esittelemään työnsä tuloksia
 • Hyvä käytänne -sarjassa opettajat pääsevät esittelemään omaa osaamistaan, eli ideoita ja tapoja, millä mahdollistavat oppilaiden projektityön

Eli samasta ilmiölähtöisestä oppimisprojektista syntyy sekä “projekti” oppilaiden näkökulmasta että “hyvä käytänne” opettajan näkökulmasta (toki “hyvä käytänne” voi olla jotain muutakin). Oppilaat voivat voittaa kivoja palkintoja, opettaja parhaassa tapauksessa jopa Portugalin matkan (Suomen Science on Stage -edustajat valitaan StarTin kv-sarjasta)! Pääosassa StarTissa on kuitenkin oppimisen ilo ja elämyksellinen festaritapahtuma, johon toki yleisökin on tervetullutta – “oikeasti” osallistumalla sen vaan kokee parhaiten!

Vaikka StarT-festarit on LUMA-keskuksen päätapahtuma, sen jälkeen edessä on vielä suurempi spektaakkeli. Valtakunnallinen Innokas-robotiikkaturnaus valtaa Skinnarilan kampuksen toukokuussa (13-15.5.2019). Pääjärjestäjinä ovat Innokas-verkosto ja Saimaan mediakeskus, mutta LUMA-keskus on mukana ainakin oheisohjelman toteutuksessa, ja kai jonkinlaisena “isäntänä/emäntänä” kun “meidän talossa” ollaan. LUTille ja Saimaan ammattikorkeakoululle on silloin odotettavissa huikeat viitisensataa innokasta kisailijaa, ja yleisö mukaanluettuna osallistujamäärä liikkuu tuhansissa!

LUMA-toiminnan rinnalla LUT Junior University Lappeenranta -ohjelma starttailee “isosti”. Joulun alla JU-koordinaattori Kati Koikkalaisen ja aluerehtori Vesa Raasumaan “roadshow” kiersi KAIKKI Lappeenrannan kaupungin peruskoulut, ja vei jokaiseen opettajanhuoneeseen infoa myös LUMA-toiminnasta. Keväällä järjestetään LUT-koulutusohjelmien työpajat mukana olevien koulujen 8. luokkalaisille, ja ensi vuonna koko ikäryhmälle (n. 700), koulujen opetussuunnitelmiin upotettuna.

LUT JU Lappeenranta -toiminta on pääsyy siihen, että LUMA-keskuksen panostuksia – kuten alussa kuvailtu Tiede ja työelämä -päivä – ohjataan yhä enemmän Lappeenrannan ympäryskuntiin, alueellisen tasa-arvon parantamiseksi. Toisaalta, kaupungin sisällä oppilaiden tasavertaisuus parantuu huimasti Junnuyliopiston myötä: kaikki oppilaat saavat samat mahdollisuudet yliopistokokemuksiin, eivät vain ne, joiden aktiiviset opettajat kyselevät niiden perään (vrt. Mansikkalan OPOn tuuriajoitus).

Loppukaneettina mainittakoon, että LUMA-keskus Saimaa on perustanut oman uutiskirjeen, jonka kautta tiedotamme “suuremmat linjat” – nappaa siis uutiskirje tilaukseen, niin saat toisen, tammi-helmikuun vaihteessa ilmestyvän “numeron” sähköpostiisi. Ketterämpi LUMA-tiedotus tapahtuu toki edelleen Facebookin kautta. Sieltä löytyy myös runsaasti valokuvia tapahtumistamme.

Hyvää uutta vuotta ja ollaan yhteyksissä!

t: LUMA-koordinaattori Leena Ikonen

leena.ikonen@lut.fi / 046 923 4523

www.lut.fi/luma

 

Kevätkauden 2018 kohokohdat

Keväällä 2018 LUMA-keskus Saimaalla tapahtui mm. seuraavaa:

Teknologiakerhon toiminta jatkui 3D-mallinnuksella ja -tulostuksella. Tuloksena syntyi mm. taannoin kovin muodissa olleita “fidget spinnereitä”. LEGO-robottien parissa jatkettiin kevään robotiikkaturnaus mielessä, ja turnauksen jälkeen sävellettiin omia kappaleita Sonic Pi -musiikkiohjelmoinnilla.

Esikouluopettajille ja varhaiskasvattajille LUMA-keskus Saimaa tarjosi koulutuksen ilmiöpohjaisesta oppimisesta. Taipalsaaren Päiväkoti Satulaivassa (ja muutenkin!) lasten tiedetoimintaa aktiivisesti edistävä Kirsi Rehunen toimi ohjaajana yhdessä Saimaan Mediakeskuksen Riikka Tidenbergin kanssa. Koulutuksessa oli kolmisenkymmentä osallistujaa eri päiväkodeista. Odotamme näkevämme kurssilla syntyneiden projekti-aihioiden tuotoksia ensi kevään StarT-festareilla.

Opintokäyntejä kampukselle toteutettiin erityisesti Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelman puitteissa. Yläkoululaisille ja lukiolaislle suunnatussa ohjelmassa tehdään ilmiöpohjainen oppimisprojekti ja vieraillaan teemaan sopivassa yrityksessä ja korkeakoulussa. LUMA-keskus Saimaa koordinoi LUT:n ja Saimaan amk:n opintokäynnit sisältämään mahdollisuuksien mukaan työpajoja molemmista korkeakouluista. Kevään lukiolaisryhmät Kotkasta, Lahdesta ja Lappeenrannasta tutustuivat mm. Saimaan amk:n tekniikan laboratorioon ja tietomalleihin, sekä Arduino-ohjelmointiin LUT-teekkarien ohjauksessa. Perinteisesti LUMA-keskuksen vierailijoita kävi myös LUT sähkötekniikan ABB-luokassa ja kemiantekniikan laboratoriossa.

Päiväkoti Satulaivan Kirsi Rehunen ja Puuhiset-esikouluryhmä StarT-festareilla

LUMA-keskus Suomen valtakunnallisen StarT-toiminnan aluefestivaalit järjestettiin täällä Lappeenrannassa 19.4.2018 yhdessä Innokas-robotiikkaturnauksen kanssa. Itse festarit täyttivät tohinalla LUT:n monitoimisalin ja robotiikkaturnaus Saimaan amk:n liikuntasalin. Varsinaisia osallistujia oli pari sataa ja toinen mokoma vierailijoita (robotiikkaturnaukseen oli järjestetty bussikyytejäkin). Festareilla esiteltiin StarT-projekteja muille tähtitiimeille, yleisölle ja arvovaltaiselle tuomaristolle. Lisäksi tarjolla oli monipuolista oheisohjelmaa TEK:n, Stora Enson ja Lappeenrannan nuorisotoimen toteuttamana. EKSP-säätiön taloudellinen tuki oli tärkeä festarityövoiman rekrytoinnissa ja osallistujien jaksamisessa (voitiin tarjota heille lounas). Runsaasti festarikuvia löytyy LUMA-keskus Saimaan Facebookista. Katso myös LUT-viestinnän huikea video päivän tunnelmista.

Innokas-robotiikkaturnauksessa kisailtiin edustuspaikoista valtakunnalliseen robotiikkaturnaukseen. LUMA-keskukselle ylpeyttä aiheutti se, että sumopaini-sarjan voittajarobotti oli toteutettu teknologiakerhossamme – Milan ja Mikael edustivat meitä ansiokkaasti Tampereella. Myös freestyle-sarjan voittajatiimin Visa on teknologiakerhokonkareita, vaikka työ edusti Kesämäen koulua. Robotiikkaturnauksessa nähtiin myös vaikuttavia tanssinumeroita. Lönnrotin koulun ryhmä voitti aluekisan, mutta Lavolan koulun Eevi ja Verla edustivat Tampereella Saara Aallon euroviisukappaleeseen tehdyllä koreografialla. Jatkossa toivomme näkevämme entistä enemmän teknologiaa eri taidemuotoihin yhdistäviä projekteja, eli tanssi- ja teatterisarjan robotteja, vaikkapa vielä musiikkiohjelmointiin yhdistäen.

Valtakunnallinen Innokas-robotiikkaturnaus järjestetään ensi vuonna (13-15.5.2019) Lappeenrannassa, LUT:n ja Saimaan amk:n yhteisellä Skinnarilan kampuksella. Järjestelyistä vastaa Innokas-verkosto ja Saimaan mediakeskus, mutta satoja koululaisia tavoittavassa –  ydintavoitteemme mukaisesti lapsia ja nuoria teknologian pariin innostavassa – tapahtumassa olemme LUMA-keskuksen puolesta taatusti innolla mukana! 

Kesäkoodari-tiedeleiriläisiä Arduino-kytkentöjä tekemässä

Tiedeleirien toteutuksessa oli erinäisiä haasteita, mutta viime tipassa järjestynyt Kesäkoodari-tiedeleiri oli menestys. Kolmepäiväisen kurssin suoritti 18 innokasta, ja useampi jäi valitettavasti ulkopuolellekin. Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston kärkihankkeen rahoittaman leirin ohjelmassa oli Arduino-ohjelmointia ja tietotekniikan työpajoja (Micro:bit, Scratch ja käyttöliittymän paperiprototypiointi). Ohjaajina toimivat LUT:n teekkarit, mutta allekirjoittanut LUMA-koordinaattori ja toinenkin tietotekniikan tohtori pyörivät mukana, lähinnä oppimassa itse uutta. Leirin päätteeksi loput yhdeksän aiemmin LUMA-ohjaajina toimineiden Henri Kauppilan ja Rasmus Toivasen lahjoittamasta 20 Arduino-setistä päätyi perehdytetyille käyttäjille. Pari leiriläistä oli saanut vastaavan jo StarT-palkintona ja pääsi nyt hyvin alkuun sen käytössä.

LMVKK:n ylioppilasohjaajat Ida ja Sandra StarT-festarien matikkapöydässä

Lukiomatematiikkaan valmistava kesäkurssi (LMVKK) tavoitti 65 lappeenrantalaisnuoren lisäksi 30 oppilasta Kouvolassa ja 40 Turussa. LMVKK-assistentit – tuoreet LPR:n lyseon lukion ylioppilaat – kehittivät myös nuoremmille soveltuvaa matematiikan työpaja-aineistoa, ja kävivät sen kanssa vetämässä innostavia oppitunteja Kuusimäen ja Kimpisen kouluilla.

Kevään huipennuksena Lappeenranta palkittiin Valtakunnallisten LUMA-päivien yhteydessä aktiivisimpana StarT-kuntana (ja lisäksi palkittiin projekteja ja hyviä käytänteitä alueemme muista kunnista, Mikkelistä ja Taipalsaarelta). Lappeenrannasta oli StarT-toiminnassa mukana eniten oppimisyhteisöjä, lukumäärillä mitattuna, ilman suhteutusta kaupungin väkilukuun tai LUMA-keskuksen resursseihin. Lappeenrannan koulut – opettajat ja oppilaat – tekevät siis kanssamme huippuhienoa työtä! Tampereen raatihuoneella palkinnon vastaanottanut opetustoimenjohtaja Anu Liljeström oli innoissaan ajatuksesta, että Lappeenranta taatusti menestyy kisassa jatkossakin, kun palkinto saatiin jo ennen Junnuyliopiston käynnistymistä (jatkossahan sen toiminta tavoittaa kaikki Lappeenrannan koulut ja sisältö sopii StarTiin vallan mainiosti).

Tulevana lukuvuonna edessä on huiketa mahdollisuuksia – Junnuyliopiston pilotointi ja valtakunnallinen robotiikkaturnaus etunenässä – mutta myös haasteita. Erityisesti koululaisten laadukkaisiin opintokäynteihin tarvittavat laboratorio- ja työpajaresurssit ovat tiukassa, kun LUT:n koulutusohjelmat varautuvat järjestämään Junnuyliopisto-toimintaa kaikille Lappeenrannan koululaisille. LUMA-keskus pyrkii tarjoamaan innostavia opintokäyntimahdollisuuksia myös – ja jatkossa erityisesti – alueen muiden kuntien koululaisille.

StarT-tukea pyrimme tarjoamaan koko alueelle. Ilmoittautukaahan opettajat pian mukaan! LUMA-keskus Saimaan uutiskirjekin kannattaa tilata – jatkossa tiedotamme suuremmista tapahtumista sen kautta, ketterämpää Facebook-tiedotusta toki unohtamatta. Kiitos yhteistyöstä tähän asti ja hyvää kesää, toivottelee

LUMA-koordinaattori Leena Ikonen

Syksyn tilannekatsaus

Tässä pientä katsausta siitä, miten syksyn suunnitelmat ovat toteutuneet:

Teknologiakerho käynnistyi 1.11.2017, pienellä viiveellä, mutta kun kerhon on tarkoitus jatkua koko lukuvuoden, kerhokertoja on silti tarjolla runsaasti. Ensimmäiset kolme viikkoa puuhailtiin Arduinojen parissa, ja tällä hetkellä kerhon teemana on rakennustekniikka, esim. 3D-mallinnus. Kerho on ennakkoilmoittautuneiden perusteella täynnä, mutta jos osallistujia jää vähitellen pois, jonosijoille ilmoittautuneita voidaan ottaa sisään. Kevään teemoja vielä suunnitellaan, mutta varmasti käsitellään ainakin tuttuja LEGO-robotteja. Teknologiakerhon tiedot LUMA-sivustolla: www.lut.fi/luma-teknologiakerho

Tiede ja työelämä -päivä järjestettiin 16.11.2017. Päivään kutsuttiin Sammonlahden koulun kaikki 7. luokat (102 oppilasta) sekä erityisvieraina (Lappeenrannan-Lahden yliopistoyhteistyön kunniaksi) kaksi LUMA-ryhmää Lahden yhteiskoulusta (36 oppilasta). Lopullinen saldo taisi olla 130 seiskaluokkalaista ja 8 opettajaa kuuntelemassa työelämän edustajien puheenvuoroja, sekä osallistumassa työpajoihin. Työpajojen teemoina oli kemiaa, sähkötekniikkaa sekä ABB-luokassa että pop up -pakohuoneessa, Arduino-ohjelmointia, robotiikkaa, 3D-mallinnusta, biomekaniikkaa ja sote-alaa. Erityisen suosittu taisi olla Saimaan amk:n fysioterapiaopiskelijoiden järjestämä sote-työpaja, missä testailtiin pyörätuolilla liikkumista sekä suunnistettiin “sokeana” liikuntahalliin rakennetulla radalla. Kukin ryhmä osallistui kolmeen, aiheiltaan mahdollisimman erilaiseen, työpajaan. EKSP-säätiön tiedetoimintarahoitus mahdollisti päivän toteutuksen, lounastarjoiluineen.

Koululaisvierailuja on järjestetty erityisesti Tytöt ja teknologia -teemalla, Google Haminan kautta saadun hankerahoituksen turvin. Imatralta vieraili bussilastillinen 9-luokkalaisia tyttöjä alkusyksystä, ja marraskuun aikana tyttöenergiaa LUTille ovat tuoneet Lavolan koulun 5-luokkien tytöt. Kesämäen koululta on vielä yksi ryhmä yläkoululaisia tyttöjä tulossa. Nuorempien vieraiden suosikki oli kemian laboratorio, mutta innostuneita reaktioita on nähty myös Arduino-työpajassa. Arduinoilla ohjelmoinnissa pääsee kivasti alkuun, ilman mitään ennakkokokemusta. Tytötkin – todellakin, tietenkin! – osaavat ohjelmoida!

Muita vierailuja on järjestetty mm. StarT-palkintoretkinä. Mikkelin Rantakylän koulun musiikin fysiikkaa StarT-projektissaan käsitelleet kaksi poikaa ansaitsivat työllään retken Lappeenrantaan kummankin luokalle jo elokuussa. Lappeenrannan lyseon lukiolta palkintoretkelle osallistui vain itse projektiryhmä eli pienempi porukka.

Tietotekniikan tiedeleiri peliohjelmoinnista toteutettiin kolmen päivän intensiivikurssina syyslomalla, ja sen suoritti kahdeksan innokasta – yhdelle teekkariopettajalle (tekniikan kandidaatille) oikein sopiva määrä. Valmis kurssikonsepti on toteutettavissa myöhemminkin, eli tarjotaan tiedeleirinä todennäköisesti myös ensi kesänä. SKR:n Etelä-Karjalan rahaston kärkihankkeessa riittää siihen vielä rahoitustakin.

StarT-hanketta on pyritty markkinoimaan laajasti LUMA-keskus Saimaan toiminta-alueella. Erilaisten Suomi100-juhlallisuuksien keskellä opettajien innostaminen uuteen on osoittautunut haasteelliseksi. Ilmoittautuneita on kuitenkin sen verran, että varmasti saadaan elämyksellinen tiedefestivaali järjestettyä keväällä, 19.4.2018. Muistutuksena, että StarT-toimintamalliin voi osallistua, oli ilmoittautunut tai ei. Monissa kouluissa varmaan toteutetaan joka tapauksessa monialaisia oppimisprojekteja, joten jos niille haluaa näkyvyyttä – ja osallistuneille oppilaille elämyksellisen festaripäivän – kannattaa projektit ilmoittaa mukaan StarTiin. Ennakkoilmoittautuminen päättyy 30.11, mutta varsinainen deadline on vasta 18.2.2018 – siihen mennessä tulee kuvailla kisaan ja festariedustajiksi ehdotetut projektit StarT-sivuston lomakkeella (joka avautunee lähiaikoina).

Suunnitelmia lukuvuodelle 2017-2018

LUMA-toiminta Lappeenrannassa aktivoituu entisestään. Suunnitelmissa on muun muassa seuraavaa:

 • Junior University: LUT ja Lappeenrannan kaupunki kehittävät uutta toimintamallia, jonka tavoitteena on lisätä matemaattis-luonnontieteellisten aineiden kiinnostavuutta tarjoamalla ilmiöpohjaista opiskelua yliopistolla kaikille kouluasteille. LUMA-keskus on mukana Junior Universityn toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. LUT:n tiedote aiheesta
 • Teknoluokat: LUMA-keskus on mukana myös Sammonlahden ja Lavolan koulujen teknoluokkahankkeessa, jossa aiempaa LUMA-luokkatoimintaa kehitetään teknologiapainotteisemmaksi. LUMA-keskus koordinoi hankkeen yhteistyötä LUT:n ja Saimaan amk:n kanssa.
 • MyTech: LUMA-keskus on alustavasti lupautunut tarjoamaan tiede- ja teknologiapainotteiset vierailupäivät alueemme koululaisryhmille, jotka osallistuvat Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelmaan.
 • StarT: StarT-hanke jatkuu, ja valtakunnallisena tavoitteena on, että LUMA-keskukset tukevat alueensa kouluja projektityöskentelyssä aiempaa laajemmin. Hankkeen puitteissa järjestetään jälleen StarT-festarit keväällä 2018 (alustava päivämäärä 19.4.2018).
 • LUMA-teknologiakerhoa on tarkoitus jatkaa, ja se käynnistynee syyskuun aikana. Kerho tarjoaa taas mm. Arduino- ja LEGO-ohjelmoinnin alkeita, lähtökohtaisesti uusille kerholaisille, mutta toki aiemmin kerhossa käyneetkin voivat osallistua, jos tilaa on. Toisen kerhoryhmän perustamista edistyneemmille harkitaan tarvittaessa.
 • Tiedeleirit: Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston tiedetoimintakärkihanke jatkuu, ja sen puitteissa suunnitellaan teknologiakerhon lisäksi tiedeleirejä kesälle 2018, ja mahdollisesti jo koulujen syysloma-aikaan 2017.
 • Myös metsäteollisuuden teemoja esittelevä matematiikan, fysiikan ja kemian tiedeleiri uusitaan kesällä 2018, jos metsäteollisuuden tukirahoitus jatkuu. Lisäksi pyritään järjestämään tiedevierailuja metsäteollisuuspaikkakunnilta LUT:lle.
 • Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiön tiedetoimintahankkeessa keskitytään vierailuihin (mm. kevään StarT-festarien palkintoretket) sekä isompiin teematapahtumiin. Tavoitteena on järjestää Tiede ja työelämä -päivä isolle joukolle alueen 7-luokkalaisia. Lisäksi suunnitellaan tiedeleiritoimintaa, missä sisältöä myös kauppatieteiden puolelta (yrittäjyyttä, kestävän kehityksen liiketoimintaa jne).
 • Google Haminan kautta saatu Tytöt ja teknologia -teeman hanke jatkuu vielä alkusyksystä, ja tarjoaa muutamalle tyttöryhmälle mahdollisuuden vierailla yliopistolla.
 • LUMA Suomi -kehittämisohjelman hankkeet (Peliohjelmointi, Robotiikka, KEY, Toimi ja laske) jatkuvat pääosin jo kehitetyn levittämisellä opettajien käyttöön. Hankkeita tullaan esittelemään jo syksyn 2017 aikana ainakin Taipalsaarella, Kouvolassa ja Imatralla.

Kesän 2017 LUMA-toimintaa

Tiedeleirit

LUMA-keskus Saimaa järjesti kesällä 2017 seuraavat tiedeleirit:

 • Tietotekniikan tiedeleiri peliohjelmoinnista 5-9.6. (10 osallistujaa)
  • Yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnattu leiri oli osa Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston kärkihanketta
 • Lukiolaisten Green camp -tiedeleiri: matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa metsäteollisuusnäkökulmasta 8-14.6. (11 osallistujaa)
  • Stora Enso Imatran ja Anjalankosken tukemaa tiedetoimintaa, jonka tarkoituksena on edistää metsäteollisuuden kiinnostavuutta tulevaisuuden uravaihtoehtona lukiolaisille
  • Leirin päätteeksi kurssilaiset kutsuttiin seuraamaan kunniatohtori Jamie Hynemanin LUT-henkilökunnalle ja -opiskelijoille tarkoitettua tilaisuutta

Lukiomatematiikkaan valmistava kesäkurssi (LMVKK) 

Jo perinteinen Lukiomatematiikkaan valmistava kesäkurssi 9-luokkalaisille laajeni kesällä 2017 kolmelle paikkakunnalle.

 • LMVKK järjestettiin ensimmäistä kertaa myös Kouvolassa (5-9.6) ja Turussa (19-23.6)
 • Lappeenrannan kurssin (12-16.6) kohokohtana LUT-kunniatohtori Jamie Hynemanin vierailu kurssilla
 • Osallistujamäärät: Lappeenranta 110, Kouvola 45 ja Turku 45

Vierailut

Vastaanotto kampuksella sekä tiede- ja teknologiapainotteista ohjelmaa järjestettiin seuraaville ryhmille:

 • Karhulan kanttarellit eli tyttöpartiolaiset 7.6. (14 osallistujaa)
  • Google Haminan kautta erityisesti tytöille suunnattu tiedetoimintahanke
 • Etelä-Karjalan kesäyliopiston Lasten kesäyliopistoryhmät Lappeenrannasta (9.6, 24 oppilasta) ja Imatralta (16.6, 13 oppilasta)
 • Yrityskylän kesäkyläleiriläiset 13.6 (6-luokkalaisia, 25 osallistujaa)

Kevään 2017 LUMA-toimintaa

LUMA-vierailut

LUMA-keskus Saimaa järjesti tiede- ja teknologiapainotteiset kampusvierailut seuraaville ryhmille:

 • Joensuun normaalikoulun lukion LUMA-ryhmä 10.1. (22 oppilasta)
 • Joutsenon koulun 9-luokkalaiset 13.2. (90 oppilasta)
 • Kimpisen lukion ranskalais-suomalainen ryhmä 21.2. (46 oppilasta)
 • Kesämäenrinteen koulun 7-luokilta kerätty tyttöryhmä 28.4. (16 oppilasta)
  • Google Haminan kautta saatu tyttöjen teknologiahanke
 • Lahden yhteiskoulun opettajat 5.5. (50 opettajaa)
 • Päiväkoti Satulaivan eskarit 11.5. (24 oppilasta)
  • StarT-festarien palkintoretki EKSP-säätiön rahoituksella
 • Sammonlahden 9. LUMA-luokka 16.5. (25 oppilasta)
  • Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelman pilottivierailu
 • Lappeenrannan lyseon lukion suomalais-ruotsalainen vierailijaryhmä 18.5. (40 oppilasta)
  • Nordplus-hankkeen vierailu kiertotalousteemalla
 • Miehikkälän koulun alakoululaiset 30.5 (37 oppilasta)

StarT-festarit

Kevään 2017 suursatsaus oli valtakunnallisen LUMA StarT-hankkeen StarT-festarit, joissa 25 tiimiä 11 eri koulusta esitteli toteuttamiaan StarT-projekteja. Projekteja oli kaikenikäisiltä koululaisilta, päiväkotilapsista lukiolaisiin, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueelta.

Alakoulusarjan parhaana palkittiin Savonlinnan Mertalan koulun projekti, jossa oli toteutettu Afrikka-lautapeli. Yläkoulusarjan voitto meni Imatran Vuoksenniskan koulun Suomi-lautapelille. Alakoululaisten Tämä toimii -sarjan voitti Kaukaan koulun tiimin kuularatapeli.

Festarien yhteydessä yhteydessä järjestettiin Saimaan mediakeskuksen kanssa robotiikkaturnaus, missä kisailivat koululaisten rakentamat ja ohjelmoimat LEGO-robotit.

StarT-edustustiimeissä oli yhteensä n. 100 osallistujaa, robotiikkaturnauksessa n. 50, ja yleisö mukaanluettuna päivään osallistui arviolta 300 koululaista ja opettajaa.

Runsaasti valokuvia festareista ja robotiikkaturnauksesta löytyy LUMA-keskus Saimaan Facebookista.

Teknologiakerho

Kevään 2017 ajan LUMA-keskus Saimaa pyöritti uutta teknologiakerhoa. Osallistujia oli alkuun enemmän kuin se 20 mikä kerhoon luvattiin ottaa, ja ryhmä pysyi täytenä lähes loppuun asti. Keskiviikkoiltaisin Technopoliksen tiloissa Skinnarilassa järjestetyn kerhon pääteemoja olivat Arduino-elektroniikka ja LEGO Mindstorms-robotit, joita kerholaiset 3-luokkalaisista 9-luokkalaisiin rakensivat ja ohjelmoivat.

Kerho rahoitettiin Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston kärkihankkeesta, sekä Etelä-Karjalan liiton StarT-hankkeelle myöntämällä Suomi100-aluetuella. Kerhossa syntyneitä esimerkkiprojekteja esiteltiin StartT-festareilla.

Valokuvia teknologiakerhon toiminnasta LUMA-keskus Saimaan Facebookissa.