LUMA-toiminnan kevätkatsaus 2019

Kouluyhteistyön lukuvuosi on yhtä suurta kurssikokonaisuutta vaille valmis. LUMA-keskuksen perinteinen Lukiomatematiikkaan valmistava kesäkurssi (LMVKK) käynnistyy ensimmäisenä Kouvolassa heti koululaisten kesälomien aluksi, 3.6.2019. Lappeenrannan kurssi on vuorossa 10.6. alkaen, ja juhannusviikoksi ohjaajaporukka suuntaa Turkuun. Kaikille kolmelle kurssille voi vielä ilmoittautua: www.lmvkk.fi.

Pienen ajankohtaismainoksen jälkeen kuluneen kevätkauden kertaukseen. Menestyksekkäät StarT-festarit tuli jo raportoitua, mutta täydennyksenä mainittakoon, että Taipalsaaren Päiväkoti Satulaivan Puuhisten “Pihatähtimöitä sukissa ja muita siementutkimuksia” palkittiin festarien jälkeen koko valtakunnan parhaana varhaiskasvatuksen StarT-projektina. Kirsi Rehusen ohjaamaa tutkimusta ja koko LUMA-verkoston toiminnan merkitystä kuvaillaan upeasti LUT-viestinnän uutisessa “LUMA-keskusten StarT-toiminta saa tieteen siemeniä itämään”.

StarT-festarit käynnistivät ennätysvilkkaan tapahtumakevään, kun  toukokuun alussa kampukselle kokoontui taas pari sataa lasta, LUT Junior Universityn ja Pikkuyrittäjien yhteiseen Teknologia- ja yrittäjyyspäivään, “LUTra-festareille”. Junnuyliopistotoiminnassa pilottivuonna mukana olleiden koulujen 5-6. luokkalaiset olivat perehtyneet kestävään liiketoimintaan ja yrittäjyyteen, ja myivät tapahtumassa tuotteitaan. LUMA-keskus Saimaan ohjaajia oli mukana vetämässä teknologiapainotteista oheisohjelmaa. Ensi keväänä vastaava toteutetaan kaikkien Lappeenrannan kaupungin koulujen kanssa, eli osallistujia tulee kuutisen sataa!

LUTra-festarien voittoisa pikkuyritys, Iinan ja Hilman Hilmiina Lappeen koulusta, oli valmistanut hiusdonitseja kierrätysmateriaaleista. Katso myös Hilmiina.hiusdonitsit Instagramissa.

 

Kaikkien aikojen suurin ja komein koululaistapahtumamme oli vuorossa toukokuun puolivälissä, kun valtakunnallinen Innokas2019 Ohjelmointi- ja robotiikkaturnaus valtasi Skinnarilan. Paikallisen pääjärjestäjän, Saimaan mediakeskuksen Petja Pyykkösen ja Jukka Lehtorannan ohella valtavimman työn teki SAIMIAn Päivi Porras, joka LUMA-keskuksen puolesta vastasi tapahtuman sujuvuudesta kampuksellamme. Kilpailijoita oli peräti 700 ja 1300 koululaista tuotiin tutustumaan tapahtumaan Innokas-verkoston kustantamilla busseilla. Lisäksi tapahtumaan saavuttiin useilta lähikouluilta seuraamaan innokasta robottikisailua, perehtymään freestyle-töihin ja tietokonepeleihin, sekä touhuamaan oheisohjelman työpajoissa. Kisatulokset löytyvät täältä ja kuvatunnelmia LUMA-keskus Saimaan Facebook-albumeista: 1. kisapäivä, iltajuhla, 2. kisapäivä.

Innokas2019-turnauksen Xsumo-kisailua

 

Suurtapahtumien ohessa pyöri normaali kerho- ja vierailutoiminta. Teknologiakerhossa vedettiin kevään aikana LEGO EV3-jatkokurssi sekä rakennus- ja konetekniikan aihepiirejä valaiseva “3D-mallinnus ja -tulostus sekä VR-maailma” -kerhomoduli. Peliohjelmoinnin alkeita Scratch-ympäristössä opeteltiin Kaukaan koululla sekä Imatran esports-luokassa.

Tulemme jatkossakin panostamaan kerhotoimintaan kampuksen ulkopuolella, erityisesti koska saimme Magnus Ehrnroothin säätiöltä apurahan tiede- ja teknologiakerhotoiminnan kehittämiseen Etelä-Suomen maakuntiin. Yhteishankkeessa mukana ovat Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Helsingin yliopiston tiedekasvatus. Ydinajatuksena on jakaa ja jatkokehittää hyviä kerhokäytäntöjä keskusten kesken – erityisesti toivomme saavamme teknologiasisältöihin pedagogista hienosäätöä HY:n opettajaopiskelijoilta. Maakuntien kerhotarjontaa lisää myös LUMA-verkoston ja Zonta-järjestön yhteinen ZAU-kerhohanke. Katsasta mahdollisuudet hakea erityisesti tytöille suunnattua kerhoa vaikkapa omalle koulullesi täältä.

Vierailupuolella oli aavistuksen hiljaisempaa. Parista opintokäyntipyynnöstä oli tapahtumakiireiden keskellä jopa kieltädyttävä, ja tämä opettajille vinkiksi: jos toivot vierailumahdollisuutta luokallesi loppukeväästä, kannattaa olla yhteyksissä jo alkuvuodesta. Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelman puitteissa kävi kuitenkin lukiolaisryhmät Kotkasta ja Karhulasta, sekä 9. luokkalaisia Imatran Mansikkalan koulusta. Ryhmät Kauniaisen ja paikallisen Kimpisen lukion oppilaita viettivät yhdessä päivän LUTilla kestävän kehityksen liiketoiminnan merkeissä. Musiikkiluokka Savonlinnasta tutustui Arduino-ohjelmointiin ja ABB-luokkaan viimeisellä peruskouluviikollaan.

Vaikka varsinaisia LUMA-vierailuja oli hieman vähemmän, ABB-luokassa koululaisryhmiä kävi tuttuun tahtiin – kevään mittaan lähes 500 oppilasta! Verkkokurssit oli tarjolla peliohjelmoinnista Unitylla, ja elektroniikan perusteista “Elämää ja elektroniikkaa” -otsikolla.

LUT JU Lappeenranta eteni varhaiskasvatuksessa siten, että jokaisesta kaupungin esikoulusta kävi edustaja LUTilla koulutuksessa. Jokaiseen päiväkotiin lähti samalla kaupungin kustantama eskariboksi tehtävineen ja materiaaleineen. Samaa huolella suunniteltua sisältöä aiomme LUMA-keskuksen puolesta levittää Lappeenrannan ympäryskuntiin. Testiryhmänä toimi alkuvuodesta Taipalsaaren Puuhiset-ryhmä, joka sai työpajavierailustamme lisäinspiraatiota menestyksekkääseen StarT-työhönsä.

Esikouluryhmä Puuhiset sähköisessä piirissä LUMA-ohjaajien kanssa

 

Kouluissa Junnuyliopisto näkyi 3.luokkalaisten vesiaiheisina oppitunteina, joita JU-koordinaattori Kati Koikkalainen kävi vetämässä Lappeenrannan seudun ympäristötoimen Raija Auran kanssa, sekä jo mainitun yrittäjyysteeman yhteydessä 5. luokkalaisille. Jo tänä ensimmäisenä toimintavuonna mukana olleiden koulujen 8. luokkalaiset kävivät LUTilla työpajoissa, ja ensi keväänä nämä toiminnot kohtaavat koko kohdeyleisönsä: 700 oppilasta per vuosiluokka. Vastaava yhteistyö laajenee myös Imatralle, eli Imatran kaikille 8. luokkalaisille on jo sovittu työpajapäivät LUTilla marraskuulle. Tämän myötä LUMA-keskuksen Tiede ja työelämä -päivä “vapautuu” uusien kuntien koululaisille – muutamalta pienemmältä koululta on jo alustavasti tiedusteltu kiinnostuksesta osallistua. Toteutus varmistuu alkusyksystä.

Tässä kohtaa LUMA-keskuksen toimijat vetävät hieman henkeä – ja ammentavat uusia ideoita. Ainakin SAIMIAn tuore koordinaattori Mauri Huttunen ja allekirjoittanut suuntaavat Jyväskylään Valtakunnallisille LUMA-päiville (5-7.6.), joita suosittelemme lämpimästi myös opettajille. Muuten oikein ihanaa kesää ja palataan syksyllä uudella innolla!

Leena Ikonen, LUMA-koordinaattori (teksti ja kuvat)

PS. Lue ja tilaa myös uutiskirjeemme, ja ota toki Facebook-sivumme seurantaan!

 

StarT-festarit 2019

Valtakunnallisen LUMA-toiminnan lippulaiva, StarT, huipentui alueellamme StarT-festareihin LUT-yliopistolla 11.4.2019. Yli sata koululaista ja päiväkotilasta oli esittelemässä monialaisia, ilmiöpohjaisia oppimisprojekteja ja ainakin toinen mokoma osallistui yleisönä, eli tutustui projekteihin ja touhusi monipuolisessa oheisohjelmassa.

Isommille festarivieraille tarjottiin Avoimen tiedeteatterin esitys “Kuinka tietokone ajattelee?”. Saimaan mediakeskuksen robottien ja ohjelmointivälineiden, Lappeenrannan nuorisotoimen VR-lasien ja pelien sekä TEKin tiedelelujen ja askartelujen parissa riitti kaikille innostavaa tekemistä. Lisäksi paikalla oli LUMA-keskuksen omat toimintapöydät matematiikkapeleineen.

Päiväkoti Satulaivan lapset innostuvat Saimaan mediakeskuksen LEGO-robotista

 

Arvovaltainen StarT-tuomaristomme arvioi oppilaiden projekteja ja tällä kertaa varhaiskasvatukseen keskittyneitä opettajien hyviä käytänteitä. Tuomaristoon kuuluivat viimevuotiseen tapaan LUMA-keskus Saimaan johtajat Virpi Junttila ja Johanna Naukkarinen sekä professori Karl-Erik Michelsen LUTilta, sekä alueasiamies Saku Laapio TEKistä. Uutena mukana oli koulutuspäällikkö Jukka Nisonen Saimialta.

Taipalsaaren Päiväkoti Satulaivan Puuhiset esittelevät tuomaristolle valtakunnallisesti palkittua projektiaan. Ryhmän ohjaajana Kirsi Rehunen, arvioimassa Saku Laapio ja Virpi Junttila.

 

Tuomaristo päätti jakaa päiväkoti- ja esikouluprojekteille useita kannustuspalkintoja eri kriteerein, yksittäisen “parhaan” sijaan. Pienemmän osallistujajoukon ylä- ja alakoulusarjoissa palkintojakin oli vähemmän – osittain siksi, että myös kolmesta valtakunnallisesta StarT-stipendistä peräti kaksi myönnettiin meidän festarien päiväkotiryhmille.

StarT-palkitut Lappeenrannassa 2019

Valtakunnalliset StarT-stipendit

 • Lastentarhanopettajaliitto LTOL:n stipendi (200€): “Pihatähtimöitä sukissa ja muita siementutkimuksia”, esikouluryhmä Puuhiset, Päiväkoti Satulaiva
 • Tilastokeskuksen stipendi (200€): “Mäenlaskututkimuksia”, Vadelmatalo (3-5 vuotiaat), Päiväkoti Satulaiva

Päiväkoti Satulaivan Vadelmatalon “Mäenlaskututkimuksia” palkittiin valtakunnallisesti parhaana tilastollisia menetelmiä käyttäneenä työnä. Ryhmän ohjaajana Katja Marttinen ja palkintoa jakamassa Tilastokeskuksen Reija Helenius

Festaripalkinnot – päiväkotisarja

 • Tuorein tutkimusote: “Sienen tutkiminen”, Pieni Taika, Päiväkoti Satulaiva
 • Monipuolisimmat suureet: “Mittaaminen”, Pilvipaimenet, Päiväkoti Satulaiva
 • Arjen tutkimukset: “Arkimatematiikka yhden toimintaviikon aikana”, Puunhaltijat, Päiväkoti Satulaiva
 • Luonnonilmiöt: “Tuulentekijät”, Skinnarilan esiopetus LUT

 Festaripalkinnot – koulusarja

 • Alakoulusarjan voittaja: “Luonnon- ja käyttövedet”, Korkea-ahon koulu
 • Yläkoulusarjan voittaja: “Operation Karelia”, Vuoksenniskan koulu 
 • Erikoismaininta: “Saimaa-työ”, Sammonlahden koulu

Yläkoulusarjan paras projekti, Vuoksenniskan koulun “Operation Karelia”, palkittiin Suomen Luokanopettajat ry:n lahjoittamalla leffalippupaketilla

 

Sammonlahden koulun “Saimaa-työn” hieno viimeistely ja laadukas raportointi ansaitsi tuomariston erikoismaininnan ja URSAn lahjoittaman Tähdet ja avaruus -lehden vuosikerran.

Festaripalkinto – hyvä käytänne

 • “Leikki purjehtii seikkailupeliin”, Anna Herranen ja Tanja Pohjonen, Puunhaltijat, Päiväkoti Satulaiva

Leikki purjehtii seikkailupeliin – hyvä käytänne lapsiryhmän testissä

 

Festarien jälkeen jännitys säilyy vielä Vuoksenniskan koulun dokumenttiprojektin toteuttaneilla, sillä Operation Karelia on ehdokkaana valtakunnallisesti parhaiden projektien kilpailussa. Samoin Skinnarilan LUT-yliopistolla toimivat esikoululaiset ovat vielä kisassa Rikkinäisen leikkiauton tarinallaan.

Skinnarilan esikoululaiset palkittiin festareilla “Tuulentekijät”-projektistaan. Kansallisessa StarT-kisassa ehdokkaana on saman ryhmän kierrätysprojekti “Rikkinäisen leikkiauton tarina”

 

Festarien onnistuneen toteutuksen takasivat oheisohjelmaa tarjonneet yhteistyökumppanit sekä ahkerat ja omatoimiset LUMA-ohjaajat. Heidän lisäkseen suuret kiitokset ansaitsevat toimintaamme ja siten tätäkin tapahtumaa taloudellisesti tukeneet tahot (SKR:n Etelä-Karjalan rahasto, EKSP-säätiö, Stora Enso Imatra ja LUT-tukisäätiö).

Seuraavaan StarT-kauteen suuntaamme tavoitteenamme kannustaa erityisesti kouluja mukaan, ihanan aktiivisten esikoulu- ja varhaiskasvatustiimien lisäksi. LUT Junior University Lappeenranta -toiminta sekä aktiivisempi yhteistyö ainakin Imatran suuntaan tuottavat toivottavasti jatkossa runsaasti laadukkaita StarT-projekteja. Ilmoittautuminen uuteen kauteenhan alkaa jo toukokuussa StarT-sivustolla – olethan mukana! 

Mainittakoon vielä, että StarT-festarithan olivat vain ensimmäinen etappi ennätyksellisen vauhdikkaassa tapahtumakeväässämme. Jo 4.5. kampukselle kokoontuu iso joukko Lappeenrannan länsialueen 5. luokkalaisia LUT Junior Universityn ja Pikkuyrittäjien yhteisille “LUTra-festareille”. LUMA-keskus on mukana toteuttamassa päivän oheisohjelmaa. Ja 14-15.5 vasta tapahtuukin, kun Innokas-verkoston valtakunnallinen robotiikkaturnaus tuo LUT-yliopiston ja Saimaan amk:n yhteiselle kampukselle jopa 700 kisailijaa ja yleisön päälle. Jos StarT-festareilla oli LUTin monitoimisali täynnä oppimisen iloa niin muutaman viikon päästä koko kampus täyttyy innostuksesta!

Teksti ja kuvat: Leena Ikonen

Vuodenvaihteen LUMA-katsaus

Vuoden vaihduttua lienee hyvä kerrata mitä LUMA-keskuksellamme on tapahtunut edellisen “raportin” jälkeen.

Syksyn 2018 suurin yksittäinen ponnistus oli 108 imatralaiselle 8. luokkalaiselle järjestetty Tiede ja työelämä -päivä. Sen toteutuksessa oli kohtalonomaista tuuria: Imatran Mansikkalan koulun OPO kyseli vierailumahdollisuutta isolle oppilasryhmälle juuri kun LUMA-keskuksen johtoryhmässä oli päätetty, että päivä järjestetään jollekin ei-lappeenrantalaiselle koululle. Sopiva kohderyhmä siis “tipahti suoraan syliin”! Imatra oli paras ehdokas siinäkin mielessä, että tapahtumaan oli taloudellista tukea Stora Enso Imatralta, jo aiempia vastaavia tukeneen EKSP-säätiön lisäksi.

Päivässä kuultiin työelämäpuheenvuoroja juurikin Stora Ensolta, TEK:ltä, Saimaan ammattikorkeakoululta ja LUTilta. Lisäksi tarjolla oli kuusi työpajaa: LUTin ABB-luokka, Arduino-työpaja, sähkötekniikan pop up -pakohuoneen ja fysiikan demon yhdistelmä, Saimian rakennus- ja konetekniikan työpajat sekä sote-alan biomekaniikan laboratorio, missä oppilaat ja opettajatkin pääsivät testaamaan ponnistus- ja puristusvoimiaan. Hetken näytti siltä, että huolella optimoitu työpajakierto, missä kukin ryhmä kokisi kolme mahdollisimman erilaista työpajaa, veisi sillanrakennuskisasta suoraan tuulimyllynrakennuskisaan, mutta ABB-luokassa perehdyttiinkin tällä kertaa sähkökytkentöihin.  Kampuksemme työpajatarjonta on ihanan monipuolista!

Vielä suurempi yleisö tavoitettiin TEK:n koko perheen tiedepäivässä, missä lähialueen Tekniikan akateemisten lapset (ja toki itse aikuisetkin) osallistuivat TEK:n, LUMA-keskuksen ja Tampereelta tulleen Tutkija Piin toteuttamiin työpajoihin. Pakohuoneemme pyörähti tavallista jännittävämmissä puitteissa ylioppilastalon “bilekellarissa”, ja LUMA-teekkarien “kosmetiikan kemia” -työpaja itsetehtyine huulirasvoineen innosti erityisesti tyttöjä. Myös VEX-robotit olivat kovassa ajossa koko tapahtuman ajan.

LUMA-työvoiman rekrytointi on ollut välillä aikamoinen haaste, mutta tänä syksynä saatiin parin aiemmin mukana olleen luotto-ohjaajan lisäksi useampi uusi teekkari “LUMA-tiimiin”. Tuorein, innokkain voimin on jatkettu mm. Lappeenrannan lyseon lukion “matematiikkakerhoa”, missä lukiolaiset saavat LUT-opiskelijoilta tukea tehtäviinsä, ja samalla ajatuksia matematiikan osaamisen hyödyistä jatko-opinnoissa, erityisesti tekniikan alalla. Saimian digiopiskelijoista taas on saatu vahvaa ohjelmointiosaamista teknologiakerhoon.

LUMA-esittelyjä järjestettiin syksyn mittaan monenlaisille ryhmille. Joukossa oli paikallisten koulujen opettajia, teknologiapainotteisten luokkien opettajia ympäri maan sekä kansainvälisiä opettajia ja muita vieraita. Erityisen onnistunut oli yhteistyössä Teknologiateollisuus ry:n kanssa järjestetty Etelä-Karjalan OPOjen oma “MyTech-päivä”, missä tutustuttiin yritykseen (The Switch) ja korkeakouluun vastaavasti kuin yläkoululaiset ja lukiolaiset tekevät omilla MyTech-opintokäynneillään. Toiminnallinen työpajaohjelma innosti opinto-ohjaajia siinä missä oppilaitakin!

Varsinaisia MyTech-ryhmiä kävi syksyn mittaan vasta pari – katsotaan millainen ruuhka on keväällä! MyTech-ohjelma mahdollistaa siis opintokäynnin yrityksessä ja korkeakoulussa, Teknologiateollisuuden matkatuella. Ohjelman puitteissa toteutetaan ilmiölähtöinen projeki MyTech-teemoista – sama tuotos sopii erinomaisesti myös LUMA-keskus Suomen valtakunnalliseen StarTiin.

Kerhotoiminnassa siirryttiin lukuvuoden kestävästä teknologiakerhosta muutaman viikon kerhomoduleihin – päätavoitteena se, että useammat lapset saisivat edes pienen “sysäyksen” teknologian maailmaan. Edellisvuosina käytännössä samat parikymmentä innokasta kokivat kaikki teemat. Syksyn kerhomoduleissa käsiteltiin Arduinoja ja LEGO-robotteja – lisäksi vedettiin Scratch-ohjelmointia iltapäiväkerhona – ja kevätkausi alkaa LEGO-ohjelmoinnin jatko-osalla.

Kerhomodulit ovat myös helpommin monistettavissa kysynnän ja resurssien (raha/ohjaajat) mukaan. Kerhotoiminnan laajentamismahdollisuuksia ympäristökuntiin on pohdittu yhteistyössä Helsingin tiedekasvatuskeskuksen ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa. Erityisesti Lahti-yhteistyö on luonnollista, kun nyt vuoden alusta Lappeenrannan-Lahden teknillisellä yliopistolla toimitaan! Lisäksi LUMA-keskus Suomen ja Zonta-naisten ZAU-yhteistyö tähtää eri kunnissa pyöritettävän kerhotoiminnan kehittämiseen, erityisesti tyttöjen teknologiainnostuksen kasvattamiseksi.

Tulevan kevään päätapahtuma on StarT-festarit, jotka järjestetään 11.4.2019 – opettaja, olethan jo hakenut mukaan oppilasryhmäsi kanssa (start.luma.fi)? Taannoisessa seminaarissa StarTin kansainvälinen projektipäällikkö tiivisti StarTin “kisasarjat” ihanan selkeästi:

 • StarT-projekteissa oppilaat pääsevät esittelemään työnsä tuloksia
 • Hyvä käytänne -sarjassa opettajat pääsevät esittelemään omaa osaamistaan, eli ideoita ja tapoja, millä mahdollistavat oppilaiden projektityön

Eli samasta ilmiölähtöisestä oppimisprojektista syntyy sekä “projekti” oppilaiden näkökulmasta että “hyvä käytänne” opettajan näkökulmasta (toki “hyvä käytänne” voi olla jotain muutakin). Oppilaat voivat voittaa kivoja palkintoja, opettaja parhaassa tapauksessa jopa Portugalin matkan (Suomen Science on Stage -edustajat valitaan StarTin kv-sarjasta)! Pääosassa StarTissa on kuitenkin oppimisen ilo ja elämyksellinen festaritapahtuma, johon toki yleisökin on tervetullutta – “oikeasti” osallistumalla sen vaan kokee parhaiten!

Vaikka StarT-festarit on LUMA-keskuksen päätapahtuma, sen jälkeen edessä on vielä suurempi spektaakkeli. Valtakunnallinen Innokas-robotiikkaturnaus valtaa Skinnarilan kampuksen toukokuussa (13-15.5.2019). Pääjärjestäjinä ovat Innokas-verkosto ja Saimaan mediakeskus, mutta LUMA-keskus on mukana ainakin oheisohjelman toteutuksessa, ja kai jonkinlaisena “isäntänä/emäntänä” kun “meidän talossa” ollaan. LUTille ja Saimaan ammattikorkeakoululle on silloin odotettavissa huikeat viitisensataa innokasta kisailijaa, ja yleisö mukaanluettuna osallistujamäärä liikkuu tuhansissa!

LUMA-toiminnan rinnalla LUT Junior University Lappeenranta -ohjelma starttailee “isosti”. Joulun alla JU-koordinaattori Kati Koikkalaisen ja aluerehtori Vesa Raasumaan “roadshow” kiersi KAIKKI Lappeenrannan kaupungin peruskoulut, ja vei jokaiseen opettajanhuoneeseen infoa myös LUMA-toiminnasta. Keväällä järjestetään LUT-koulutusohjelmien työpajat mukana olevien koulujen 8. luokkalaisille, ja ensi vuonna koko ikäryhmälle (n. 700), koulujen opetussuunnitelmiin upotettuna.

LUT JU Lappeenranta -toiminta on pääsyy siihen, että LUMA-keskuksen panostuksia – kuten alussa kuvailtu Tiede ja työelämä -päivä – ohjataan yhä enemmän Lappeenrannan ympäryskuntiin, alueellisen tasa-arvon parantamiseksi. Toisaalta, kaupungin sisällä oppilaiden tasavertaisuus parantuu huimasti Junnuyliopiston myötä: kaikki oppilaat saavat samat mahdollisuudet yliopistokokemuksiin, eivät vain ne, joiden aktiiviset opettajat kyselevät niiden perään (vrt. Mansikkalan OPOn tuuriajoitus).

Loppukaneettina mainittakoon, että LUMA-keskus Saimaa on perustanut oman uutiskirjeen, jonka kautta tiedotamme “suuremmat linjat” – nappaa siis uutiskirje tilaukseen, niin saat toisen, tammi-helmikuun vaihteessa ilmestyvän “numeron” sähköpostiisi. Ketterämpi LUMA-tiedotus tapahtuu toki edelleen Facebookin kautta. Sieltä löytyy myös runsaasti valokuvia tapahtumistamme.

Hyvää uutta vuotta ja ollaan yhteyksissä!

t: LUMA-koordinaattori Leena Ikonen

leena.ikonen@lut.fi / 046 923 4523

www.lut.fi/luma

 

Kevätkauden 2018 kohokohdat

Keväällä 2018 LUMA-keskus Saimaalla tapahtui mm. seuraavaa:

Teknologiakerhon toiminta jatkui 3D-mallinnuksella ja -tulostuksella. Tuloksena syntyi mm. taannoin kovin muodissa olleita “fidget spinnereitä”. LEGO-robottien parissa jatkettiin kevään robotiikkaturnaus mielessä, ja turnauksen jälkeen sävellettiin omia kappaleita Sonic Pi -musiikkiohjelmoinnilla.

Esikouluopettajille ja varhaiskasvattajille LUMA-keskus Saimaa tarjosi koulutuksen ilmiöpohjaisesta oppimisesta. Taipalsaaren Päiväkoti Satulaivassa (ja muutenkin!) lasten tiedetoimintaa aktiivisesti edistävä Kirsi Rehunen toimi ohjaajana yhdessä Saimaan Mediakeskuksen Riikka Tidenbergin kanssa. Koulutuksessa oli kolmisenkymmentä osallistujaa eri päiväkodeista. Odotamme näkevämme kurssilla syntyneiden projekti-aihioiden tuotoksia ensi kevään StarT-festareilla.

Opintokäyntejä kampukselle toteutettiin erityisesti Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelman puitteissa. Yläkoululaisille ja lukiolaislle suunnatussa ohjelmassa tehdään ilmiöpohjainen oppimisprojekti ja vieraillaan teemaan sopivassa yrityksessä ja korkeakoulussa. LUMA-keskus Saimaa koordinoi LUT:n ja Saimaan amk:n opintokäynnit sisältämään mahdollisuuksien mukaan työpajoja molemmista korkeakouluista. Kevään lukiolaisryhmät Kotkasta, Lahdesta ja Lappeenrannasta tutustuivat mm. Saimaan amk:n tekniikan laboratorioon ja tietomalleihin, sekä Arduino-ohjelmointiin LUT-teekkarien ohjauksessa. Perinteisesti LUMA-keskuksen vierailijoita kävi myös LUT sähkötekniikan ABB-luokassa ja kemiantekniikan laboratoriossa.

Päiväkoti Satulaivan Kirsi Rehunen ja Puuhiset-esikouluryhmä StarT-festareilla

LUMA-keskus Suomen valtakunnallisen StarT-toiminnan aluefestivaalit järjestettiin täällä Lappeenrannassa 19.4.2018 yhdessä Innokas-robotiikkaturnauksen kanssa. Itse festarit täyttivät tohinalla LUT:n monitoimisalin ja robotiikkaturnaus Saimaan amk:n liikuntasalin. Varsinaisia osallistujia oli pari sataa ja toinen mokoma vierailijoita (robotiikkaturnaukseen oli järjestetty bussikyytejäkin). Festareilla esiteltiin StarT-projekteja muille tähtitiimeille, yleisölle ja arvovaltaiselle tuomaristolle. Lisäksi tarjolla oli monipuolista oheisohjelmaa TEK:n, Stora Enson ja Lappeenrannan nuorisotoimen toteuttamana. EKSP-säätiön taloudellinen tuki oli tärkeä festarityövoiman rekrytoinnissa ja osallistujien jaksamisessa (voitiin tarjota heille lounas). Runsaasti festarikuvia löytyy LUMA-keskus Saimaan Facebookista. Katso myös LUT-viestinnän huikea video päivän tunnelmista.

Innokas-robotiikkaturnauksessa kisailtiin edustuspaikoista valtakunnalliseen robotiikkaturnaukseen. LUMA-keskukselle ylpeyttä aiheutti se, että sumopaini-sarjan voittajarobotti oli toteutettu teknologiakerhossamme – Milan ja Mikael edustivat meitä ansiokkaasti Tampereella. Myös freestyle-sarjan voittajatiimin Visa on teknologiakerhokonkareita, vaikka työ edusti Kesämäen koulua. Robotiikkaturnauksessa nähtiin myös vaikuttavia tanssinumeroita. Lönnrotin koulun ryhmä voitti aluekisan, mutta Lavolan koulun Eevi ja Verla edustivat Tampereella Saara Aallon euroviisukappaleeseen tehdyllä koreografialla. Jatkossa toivomme näkevämme entistä enemmän teknologiaa eri taidemuotoihin yhdistäviä projekteja, eli tanssi- ja teatterisarjan robotteja, vaikkapa vielä musiikkiohjelmointiin yhdistäen.

Valtakunnallinen Innokas-robotiikkaturnaus järjestetään ensi vuonna (13-15.5.2019) Lappeenrannassa, LUT:n ja Saimaan amk:n yhteisellä Skinnarilan kampuksella. Järjestelyistä vastaa Innokas-verkosto ja Saimaan mediakeskus, mutta satoja koululaisia tavoittavassa –  ydintavoitteemme mukaisesti lapsia ja nuoria teknologian pariin innostavassa – tapahtumassa olemme LUMA-keskuksen puolesta taatusti innolla mukana! 

Kesäkoodari-tiedeleiriläisiä Arduino-kytkentöjä tekemässä

Tiedeleirien toteutuksessa oli erinäisiä haasteita, mutta viime tipassa järjestynyt Kesäkoodari-tiedeleiri oli menestys. Kolmepäiväisen kurssin suoritti 18 innokasta, ja useampi jäi valitettavasti ulkopuolellekin. Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston kärkihankkeen rahoittaman leirin ohjelmassa oli Arduino-ohjelmointia ja tietotekniikan työpajoja (Micro:bit, Scratch ja käyttöliittymän paperiprototypiointi). Ohjaajina toimivat LUT:n teekkarit, mutta allekirjoittanut LUMA-koordinaattori ja toinenkin tietotekniikan tohtori pyörivät mukana, lähinnä oppimassa itse uutta. Leirin päätteeksi loput yhdeksän aiemmin LUMA-ohjaajina toimineiden Henri Kauppilan ja Rasmus Toivasen lahjoittamasta 20 Arduino-setistä päätyi perehdytetyille käyttäjille. Pari leiriläistä oli saanut vastaavan jo StarT-palkintona ja pääsi nyt hyvin alkuun sen käytössä.

LMVKK:n ylioppilasohjaajat Ida ja Sandra StarT-festarien matikkapöydässä

Lukiomatematiikkaan valmistava kesäkurssi (LMVKK) tavoitti 65 lappeenrantalaisnuoren lisäksi 30 oppilasta Kouvolassa ja 40 Turussa. LMVKK-assistentit – tuoreet LPR:n lyseon lukion ylioppilaat – kehittivät myös nuoremmille soveltuvaa matematiikan työpaja-aineistoa, ja kävivät sen kanssa vetämässä innostavia oppitunteja Kuusimäen ja Kimpisen kouluilla.

Kevään huipennuksena Lappeenranta palkittiin Valtakunnallisten LUMA-päivien yhteydessä aktiivisimpana StarT-kuntana (ja lisäksi palkittiin projekteja ja hyviä käytänteitä alueemme muista kunnista, Mikkelistä ja Taipalsaarelta). Lappeenrannasta oli StarT-toiminnassa mukana eniten oppimisyhteisöjä, lukumäärillä mitattuna, ilman suhteutusta kaupungin väkilukuun tai LUMA-keskuksen resursseihin. Lappeenrannan koulut – opettajat ja oppilaat – tekevät siis kanssamme huippuhienoa työtä! Tampereen raatihuoneella palkinnon vastaanottanut opetustoimenjohtaja Anu Liljeström oli innoissaan ajatuksesta, että Lappeenranta taatusti menestyy kisassa jatkossakin, kun palkinto saatiin jo ennen Junnuyliopiston käynnistymistä (jatkossahan sen toiminta tavoittaa kaikki Lappeenrannan koulut ja sisältö sopii StarTiin vallan mainiosti).

Tulevana lukuvuonna edessä on huiketa mahdollisuuksia – Junnuyliopiston pilotointi ja valtakunnallinen robotiikkaturnaus etunenässä – mutta myös haasteita. Erityisesti koululaisten laadukkaisiin opintokäynteihin tarvittavat laboratorio- ja työpajaresurssit ovat tiukassa, kun LUT:n koulutusohjelmat varautuvat järjestämään Junnuyliopisto-toimintaa kaikille Lappeenrannan koululaisille. LUMA-keskus pyrkii tarjoamaan innostavia opintokäyntimahdollisuuksia myös – ja jatkossa erityisesti – alueen muiden kuntien koululaisille.

StarT-tukea pyrimme tarjoamaan koko alueelle. Ilmoittautukaahan opettajat pian mukaan! LUMA-keskus Saimaan uutiskirjekin kannattaa tilata – jatkossa tiedotamme suuremmista tapahtumista sen kautta, ketterämpää Facebook-tiedotusta toki unohtamatta. Kiitos yhteistyöstä tähän asti ja hyvää kesää, toivottelee

LUMA-koordinaattori Leena Ikonen

Syksyn tilannekatsaus

Tässä pientä katsausta siitä, miten syksyn suunnitelmat ovat toteutuneet:

Teknologiakerho käynnistyi 1.11.2017, pienellä viiveellä, mutta kun kerhon on tarkoitus jatkua koko lukuvuoden, kerhokertoja on silti tarjolla runsaasti. Ensimmäiset kolme viikkoa puuhailtiin Arduinojen parissa, ja tällä hetkellä kerhon teemana on rakennustekniikka, esim. 3D-mallinnus. Kerho on ennakkoilmoittautuneiden perusteella täynnä, mutta jos osallistujia jää vähitellen pois, jonosijoille ilmoittautuneita voidaan ottaa sisään. Kevään teemoja vielä suunnitellaan, mutta varmasti käsitellään ainakin tuttuja LEGO-robotteja. Teknologiakerhon tiedot LUMA-sivustolla: www.lut.fi/luma-teknologiakerho

Tiede ja työelämä -päivä järjestettiin 16.11.2017. Päivään kutsuttiin Sammonlahden koulun kaikki 7. luokat (102 oppilasta) sekä erityisvieraina (Lappeenrannan-Lahden yliopistoyhteistyön kunniaksi) kaksi LUMA-ryhmää Lahden yhteiskoulusta (36 oppilasta). Lopullinen saldo taisi olla 130 seiskaluokkalaista ja 8 opettajaa kuuntelemassa työelämän edustajien puheenvuoroja, sekä osallistumassa työpajoihin. Työpajojen teemoina oli kemiaa, sähkötekniikkaa sekä ABB-luokassa että pop up -pakohuoneessa, Arduino-ohjelmointia, robotiikkaa, 3D-mallinnusta, biomekaniikkaa ja sote-alaa. Erityisen suosittu taisi olla Saimaan amk:n fysioterapiaopiskelijoiden järjestämä sote-työpaja, missä testailtiin pyörätuolilla liikkumista sekä suunnistettiin “sokeana” liikuntahalliin rakennetulla radalla. Kukin ryhmä osallistui kolmeen, aiheiltaan mahdollisimman erilaiseen, työpajaan. EKSP-säätiön tiedetoimintarahoitus mahdollisti päivän toteutuksen, lounastarjoiluineen.

Koululaisvierailuja on järjestetty erityisesti Tytöt ja teknologia -teemalla, Google Haminan kautta saadun hankerahoituksen turvin. Imatralta vieraili bussilastillinen 9-luokkalaisia tyttöjä alkusyksystä, ja marraskuun aikana tyttöenergiaa LUTille ovat tuoneet Lavolan koulun 5-luokkien tytöt. Kesämäen koululta on vielä yksi ryhmä yläkoululaisia tyttöjä tulossa. Nuorempien vieraiden suosikki oli kemian laboratorio, mutta innostuneita reaktioita on nähty myös Arduino-työpajassa. Arduinoilla ohjelmoinnissa pääsee kivasti alkuun, ilman mitään ennakkokokemusta. Tytötkin – todellakin, tietenkin! – osaavat ohjelmoida!

Muita vierailuja on järjestetty mm. StarT-palkintoretkinä. Mikkelin Rantakylän koulun musiikin fysiikkaa StarT-projektissaan käsitelleet kaksi poikaa ansaitsivat työllään retken Lappeenrantaan kummankin luokalle jo elokuussa. Lappeenrannan lyseon lukiolta palkintoretkelle osallistui vain itse projektiryhmä eli pienempi porukka.

Tietotekniikan tiedeleiri peliohjelmoinnista toteutettiin kolmen päivän intensiivikurssina syyslomalla, ja sen suoritti kahdeksan innokasta – yhdelle teekkariopettajalle (tekniikan kandidaatille) oikein sopiva määrä. Valmis kurssikonsepti on toteutettavissa myöhemminkin, eli tarjotaan tiedeleirinä todennäköisesti myös ensi kesänä. SKR:n Etelä-Karjalan rahaston kärkihankkeessa riittää siihen vielä rahoitustakin.

StarT-hanketta on pyritty markkinoimaan laajasti LUMA-keskus Saimaan toiminta-alueella. Erilaisten Suomi100-juhlallisuuksien keskellä opettajien innostaminen uuteen on osoittautunut haasteelliseksi. Ilmoittautuneita on kuitenkin sen verran, että varmasti saadaan elämyksellinen tiedefestivaali järjestettyä keväällä, 19.4.2018. Muistutuksena, että StarT-toimintamalliin voi osallistua, oli ilmoittautunut tai ei. Monissa kouluissa varmaan toteutetaan joka tapauksessa monialaisia oppimisprojekteja, joten jos niille haluaa näkyvyyttä – ja osallistuneille oppilaille elämyksellisen festaripäivän – kannattaa projektit ilmoittaa mukaan StarTiin. Ennakkoilmoittautuminen päättyy 30.11, mutta varsinainen deadline on vasta 18.2.2018 – siihen mennessä tulee kuvailla kisaan ja festariedustajiksi ehdotetut projektit StarT-sivuston lomakkeella (joka avautunee lähiaikoina).

Suunnitelmia lukuvuodelle 2017-2018

LUMA-toiminta Lappeenrannassa aktivoituu entisestään. Suunnitelmissa on muun muassa seuraavaa:

 • Junior University: LUT ja Lappeenrannan kaupunki kehittävät uutta toimintamallia, jonka tavoitteena on lisätä matemaattis-luonnontieteellisten aineiden kiinnostavuutta tarjoamalla ilmiöpohjaista opiskelua yliopistolla kaikille kouluasteille. LUMA-keskus on mukana Junior Universityn toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. LUT:n tiedote aiheesta
 • Teknoluokat: LUMA-keskus on mukana myös Sammonlahden ja Lavolan koulujen teknoluokkahankkeessa, jossa aiempaa LUMA-luokkatoimintaa kehitetään teknologiapainotteisemmaksi. LUMA-keskus koordinoi hankkeen yhteistyötä LUT:n ja Saimaan amk:n kanssa.
 • MyTech: LUMA-keskus on alustavasti lupautunut tarjoamaan tiede- ja teknologiapainotteiset vierailupäivät alueemme koululaisryhmille, jotka osallistuvat Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelmaan.
 • StarT: StarT-hanke jatkuu, ja valtakunnallisena tavoitteena on, että LUMA-keskukset tukevat alueensa kouluja projektityöskentelyssä aiempaa laajemmin. Hankkeen puitteissa järjestetään jälleen StarT-festarit keväällä 2018 (alustava päivämäärä 19.4.2018).
 • LUMA-teknologiakerhoa on tarkoitus jatkaa, ja se käynnistynee syyskuun aikana. Kerho tarjoaa taas mm. Arduino- ja LEGO-ohjelmoinnin alkeita, lähtökohtaisesti uusille kerholaisille, mutta toki aiemmin kerhossa käyneetkin voivat osallistua, jos tilaa on. Toisen kerhoryhmän perustamista edistyneemmille harkitaan tarvittaessa.
 • Tiedeleirit: Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston tiedetoimintakärkihanke jatkuu, ja sen puitteissa suunnitellaan teknologiakerhon lisäksi tiedeleirejä kesälle 2018, ja mahdollisesti jo koulujen syysloma-aikaan 2017.
 • Myös metsäteollisuuden teemoja esittelevä matematiikan, fysiikan ja kemian tiedeleiri uusitaan kesällä 2018, jos metsäteollisuuden tukirahoitus jatkuu. Lisäksi pyritään järjestämään tiedevierailuja metsäteollisuuspaikkakunnilta LUT:lle.
 • Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiön tiedetoimintahankkeessa keskitytään vierailuihin (mm. kevään StarT-festarien palkintoretket) sekä isompiin teematapahtumiin. Tavoitteena on järjestää Tiede ja työelämä -päivä isolle joukolle alueen 7-luokkalaisia. Lisäksi suunnitellaan tiedeleiritoimintaa, missä sisältöä myös kauppatieteiden puolelta (yrittäjyyttä, kestävän kehityksen liiketoimintaa jne).
 • Google Haminan kautta saatu Tytöt ja teknologia -teeman hanke jatkuu vielä alkusyksystä, ja tarjoaa muutamalle tyttöryhmälle mahdollisuuden vierailla yliopistolla.
 • LUMA Suomi -kehittämisohjelman hankkeet (Peliohjelmointi, Robotiikka, KEY, Toimi ja laske) jatkuvat pääosin jo kehitetyn levittämisellä opettajien käyttöön. Hankkeita tullaan esittelemään jo syksyn 2017 aikana ainakin Taipalsaarella, Kouvolassa ja Imatralla.

Kesän 2017 LUMA-toimintaa

Tiedeleirit

LUMA-keskus Saimaa järjesti kesällä 2017 seuraavat tiedeleirit:

 • Tietotekniikan tiedeleiri peliohjelmoinnista 5-9.6. (10 osallistujaa)
  • Yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnattu leiri oli osa Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston kärkihanketta
 • Lukiolaisten Green camp -tiedeleiri: matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa metsäteollisuusnäkökulmasta 8-14.6. (11 osallistujaa)
  • Stora Enso Imatran ja Anjalankosken tukemaa tiedetoimintaa, jonka tarkoituksena on edistää metsäteollisuuden kiinnostavuutta tulevaisuuden uravaihtoehtona lukiolaisille
  • Leirin päätteeksi kurssilaiset kutsuttiin seuraamaan kunniatohtori Jamie Hynemanin LUT-henkilökunnalle ja -opiskelijoille tarkoitettua tilaisuutta

Lukiomatematiikkaan valmistava kesäkurssi (LMVKK) 

Jo perinteinen Lukiomatematiikkaan valmistava kesäkurssi 9-luokkalaisille laajeni kesällä 2017 kolmelle paikkakunnalle.

 • LMVKK järjestettiin ensimmäistä kertaa myös Kouvolassa (5-9.6) ja Turussa (19-23.6)
 • Lappeenrannan kurssin (12-16.6) kohokohtana LUT-kunniatohtori Jamie Hynemanin vierailu kurssilla
 • Osallistujamäärät: Lappeenranta 110, Kouvola 45 ja Turku 45

Vierailut

Vastaanotto kampuksella sekä tiede- ja teknologiapainotteista ohjelmaa järjestettiin seuraaville ryhmille:

 • Karhulan kanttarellit eli tyttöpartiolaiset 7.6. (14 osallistujaa)
  • Google Haminan kautta erityisesti tytöille suunnattu tiedetoimintahanke
 • Etelä-Karjalan kesäyliopiston Lasten kesäyliopistoryhmät Lappeenrannasta (9.6, 24 oppilasta) ja Imatralta (16.6, 13 oppilasta)
 • Yrityskylän kesäkyläleiriläiset 13.6 (6-luokkalaisia, 25 osallistujaa)

Kevään 2017 LUMA-toimintaa

LUMA-vierailut

LUMA-keskus Saimaa järjesti tiede- ja teknologiapainotteiset kampusvierailut seuraaville ryhmille:

 • Joensuun normaalikoulun lukion LUMA-ryhmä 10.1. (22 oppilasta)
 • Joutsenon koulun 9-luokkalaiset 13.2. (90 oppilasta)
 • Kimpisen lukion ranskalais-suomalainen ryhmä 21.2. (46 oppilasta)
 • Kesämäenrinteen koulun 7-luokilta kerätty tyttöryhmä 28.4. (16 oppilasta)
  • Google Haminan kautta saatu tyttöjen teknologiahanke
 • Lahden yhteiskoulun opettajat 5.5. (50 opettajaa)
 • Päiväkoti Satulaivan eskarit 11.5. (24 oppilasta)
  • StarT-festarien palkintoretki EKSP-säätiön rahoituksella
 • Sammonlahden 9. LUMA-luokka 16.5. (25 oppilasta)
  • Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelman pilottivierailu
 • Lappeenrannan lyseon lukion suomalais-ruotsalainen vierailijaryhmä 18.5. (40 oppilasta)
  • Nordplus-hankkeen vierailu kiertotalousteemalla
 • Miehikkälän koulun alakoululaiset 30.5 (37 oppilasta)

StarT-festarit

Kevään 2017 suursatsaus oli valtakunnallisen LUMA StarT-hankkeen StarT-festarit, joissa 25 tiimiä 11 eri koulusta esitteli toteuttamiaan StarT-projekteja. Projekteja oli kaikenikäisiltä koululaisilta, päiväkotilapsista lukiolaisiin, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueelta.

Alakoulusarjan parhaana palkittiin Savonlinnan Mertalan koulun projekti, jossa oli toteutettu Afrikka-lautapeli. Yläkoulusarjan voitto meni Imatran Vuoksenniskan koulun Suomi-lautapelille. Alakoululaisten Tämä toimii -sarjan voitti Kaukaan koulun tiimin kuularatapeli.

Festarien yhteydessä yhteydessä järjestettiin Saimaan mediakeskuksen kanssa robotiikkaturnaus, missä kisailivat koululaisten rakentamat ja ohjelmoimat LEGO-robotit.

StarT-edustustiimeissä oli yhteensä n. 100 osallistujaa, robotiikkaturnauksessa n. 50, ja yleisö mukaanluettuna päivään osallistui arviolta 300 koululaista ja opettajaa.

Runsaasti valokuvia festareista ja robotiikkaturnauksesta löytyy LUMA-keskus Saimaan Facebookista.

Teknologiakerho

Kevään 2017 ajan LUMA-keskus Saimaa pyöritti uutta teknologiakerhoa. Osallistujia oli alkuun enemmän kuin se 20 mikä kerhoon luvattiin ottaa, ja ryhmä pysyi täytenä lähes loppuun asti. Keskiviikkoiltaisin Technopoliksen tiloissa Skinnarilassa järjestetyn kerhon pääteemoja olivat Arduino-elektroniikka ja LEGO Mindstorms-robotit, joita kerholaiset 3-luokkalaisista 9-luokkalaisiin rakensivat ja ohjelmoivat.

Kerho rahoitettiin Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston kärkihankkeesta, sekä Etelä-Karjalan liiton StarT-hankkeelle myöntämällä Suomi100-aluetuella. Kerhossa syntyneitä esimerkkiprojekteja esiteltiin StartT-festareilla.

Valokuvia teknologiakerhon toiminnasta LUMA-keskus Saimaan Facebookissa.