StarT-festarit 2019

Valtakunnallisen LUMA-toiminnan lippulaiva, StarT, huipentui alueellamme StarT-festareihin LUT-yliopistolla 11.4.2019. Yli sata koululaista ja päiväkotilasta oli esittelemässä monialaisia, ilmiöpohjaisia oppimisprojekteja ja ainakin toinen mokoma osallistui yleisönä, eli tutustui projekteihin ja touhusi monipuolisessa oheisohjelmassa.

Isommille festarivieraille tarjottiin Avoimen tiedeteatterin esitys “Kuinka tietokone ajattelee?”. Saimaan mediakeskuksen robottien ja ohjelmointivälineiden, Lappeenrannan nuorisotoimen VR-lasien ja pelien sekä TEKin tiedelelujen ja askartelujen parissa riitti kaikille innostavaa tekemistä. Lisäksi paikalla oli LUMA-keskuksen omat toimintapöydät matematiikkapeleineen.

Päiväkoti Satulaivan lapset innostuvat Saimaan mediakeskuksen LEGO-robotista

Arvovaltainen StarT-tuomaristomme arvioi oppilaiden projekteja ja tällä kertaa varhaiskasvatukseen keskittyneitä opettajien hyviä käytänteitä. Tuomaristoon kuuluivat viimevuotiseen tapaan LUMA-keskus Saimaan johtajat Virpi Junttila ja Johanna Naukkarinen sekä professori Karl-Erik Michelsen LUTilta, sekä alueasiamies Saku Laapio TEKistä. Uutena mukana oli koulutuspäällikkö Jukka Nisonen Saimialta.

Taipalsaaren Päiväkoti Satulaivan Puuhiset esittelevät tuomaristolle valtakunnallisesti palkittua projektiaan. Ryhmän ohjaajana Kirsi Rehunen, arvioimassa Saku Laapio ja Virpi Junttila.

Tuomaristo päätti jakaa päiväkoti- ja esikouluprojekteille useita kannustuspalkintoja eri kriteerein, yksittäisen “parhaan” sijaan. Pienemmän osallistujajoukon ylä- ja alakoulusarjoissa palkintojakin oli vähemmän – osittain siksi, että myös kolmesta valtakunnallisesta StarT-stipendistä peräti kaksi myönnettiin meidän festarien päiväkotiryhmille.

StarT-palkitut Lappeenrannassa 2019

Valtakunnalliset StarT-stipendit

• Lastentarhanopettajaliitto LTOL:n stipendi (200€): “Pihatähtimöitä sukissa ja muita siementutkimuksia”, esikouluryhmä Puuhiset, Päiväkoti Satulaiva
  • Tilastokeskuksen stipendi (200€): “Mäenlaskututkimuksia”, Vadelmatalo (3-5 vuotiaat), Päiväkoti Satulaiva

Päiväkoti Satulaivan Vadelmatalon “Mäenlaskututkimuksia” palkittiin valtakunnallisesti parhaana tilastollisia menetelmiä käyttäneenä työnä. Ryhmän ohjaajana Katja Marttinen ja palkintoa jakamassa Tilastokeskuksen Reija Helenius

Festaripalkinnot – päiväkotisarja

• Tuorein tutkimusote: “Sienen tutkiminen”, Pieni Taika, Päiväkoti Satulaiva
  • Monipuolisimmat suureet: “Mittaaminen”, Pilvipaimenet, Päiväkoti Satulaiva
  • Arjen tutkimukset: “Arkimatematiikka yhden toimintaviikon aikana”, Puunhaltijat, Päiväkoti Satulaiva
  • Luonnonilmiöt: “Tuulentekijät”, Skinnarilan esiopetus LUT

Festaripalkinnot – koulusarja

• Alakoulusarjan voittaja: “Luonnon- ja käyttövedet”, Korkea-ahon koulu
  • Yläkoulusarjan voittaja: “Operation Karelia”, Vuoksenniskan koulu
  • Erikoismaininta: “Saimaa-työ”, Sammonlahden koulu

Yläkoulusarjan paras projekti, Vuoksenniskan koulun “Operation Karelia”, palkittiin Suomen Luokanopettajat ry:n lahjoittamalla leffalippupaketilla

Sammonlahden koulun “Saimaa-työn” hieno viimeistely ja laadukas raportointi ansaitsi tuomariston erikoismaininnan ja URSAn lahjoittaman Tähdet ja avaruus -lehden vuosikerran.

Festaripalkinto – hyvä käytänne

• “Leikki purjehtii seikkailupeliin”, Anna Herranen ja Tanja Pohjonen, Puunhaltijat, Päiväkoti Satulaiva

Leikki purjehtii seikkailupeliin – hyvä käytänne lapsiryhmän testissä

Festarien jälkeen jännitys säilyy vielä Vuoksenniskan koulun dokumenttiprojektin toteuttaneilla, sillä Operation Karelia on ehdokkaana valtakunnallisesti parhaiden projektien kilpailussa. Samoin Skinnarilan LUT-yliopistolla toimivat esikoululaiset ovat vielä kisassa Rikkinäisen leikkiauton tarinallaan.

Skinnarilan esikoululaiset palkittiin festareilla “Tuulentekijät”-projektistaan. Kansallisessa StarT-kisassa ehdokkaana on saman ryhmän kierrätysprojekti “Rikkinäisen leikkiauton tarina”

Festarien onnistuneen toteutuksen takasivat oheisohjelmaa tarjonneet yhteistyökumppanit sekä ahkerat ja omatoimiset LUMA-ohjaajat. Heidän lisäkseen suuret kiitokset ansaitsevat toimintaamme ja siten tätäkin tapahtumaa taloudellisesti tukeneet tahot (SKR:n Etelä-Karjalan rahasto, EKSP-säätiö, Stora Enso Imatra ja LUT-tukisäätiö).

Seuraavaan StarT-kauteen suuntaamme tavoitteenamme kannustaa erityisesti kouluja mukaan, ihanan aktiivisten esikoulu- ja varhaiskasvatustiimien lisäksi. LUT Junior University Lappeenranta -toiminta sekä aktiivisempi yhteistyö ainakin Imatran suuntaan tuottavat toivottavasti jatkossa runsaasti laadukkaita StarT-projekteja. Ilmoittautuminen uuteen kauteenhan alkaa jo toukokuussa StarT-sivustolla – olethan mukana!

Mainittakoon vielä, että StarT-festarithan olivat vain ensimmäinen etappi ennätyksellisen vauhdikkaassa tapahtumakeväässämme. Jo 4.5. kampukselle kokoontuu iso joukko Lappeenrannan länsialueen 5. luokkalaisia LUT Junior Universityn ja Pikkuyrittäjien yhteisille “LUTra-festareille”. LUMA-keskus on mukana toteuttamassa päivän oheisohjelmaa. Ja 14-15.5 vasta tapahtuukin, kun Innokas-verkoston valtakunnallinen robotiikkaturnaus tuo LUT-yliopiston ja Saimaan amk:n yhteiselle kampukselle jopa 700 kisailijaa ja yleisön päälle. Jos StarT-festareilla oli LUTin monitoimisali täynnä oppimisen iloa niin muutaman viikon päästä koko kampus täyttyy innostuksesta!

Teksti ja kuvat: Leena Ikonen